21.2 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 20:29
No menu items!

Centrala de la Brazi, un semnal bun pentru investitorii străini

spot_img

Günther Oettinger, comisarul european pentru energie, a declarat, într-o întâlnire cu primul-ministru Victor Ponta, că inaugurarea centralei electrice de la Brazi este un mesaj bun pentru investitorii interesați de România.

În opinia comisarului european, continuarea liberalizării pieţei de energie va conduce la o creştere a independenţei energetice a României.

”Primul-ministru Victor Ponta l-a asigurat pe oficialul european că România susţine strategia energetică europeană şi a prezentat transformările legislative multiple adoptate de România în ultimele luni pentru alinierea la cerinţele europene. Totodată, şeful Executivului a arătat că sectorul energetic are potenţialul de a deveni unul dintre motoarele principale ale relansării economice, statul român făcând toate eforturile pentru asigurarea diversificării surselor de energie şi a continuării reformelor structurale din acest domeniu”, se arată în documentul citat.

Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit marţi, 16 octombrie 2012, la Palatul Victoria, cu o delegaţie condusă de Günther Oettinger, comisarul european pentru energie. La discuţii au participat şi Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ioan Dan Gheorghiu, consilier al primului-ministru şi Mihnea Constantinescu, consilier de stat al primului-ministru.

La inaugurarea acestei centrale, premierul Victor Ponta a spus că 30% din energia produsă va merge către piața reglementată, adică spre populație, impunând un preț mai mic. ”Mesajul meu, a mai spus  Victor Ponta, este că vor avea energie mai ieftină. Toți cei care vor investi în producția de energie la cele mai înalte standarde vor fi sprijiniți de guvern. Prezența comisarului european dovedește tocmai asta, că piața energetică s-a deschis, că nu mai e loc de interese private. ”

Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, a declarat la inaugurare, că noua centrală electrică de la Brazi va putea furniza circa 8-9% din necesarul de energie al României.