Celula Al-Qaida pregătea atentate în Europa şi Statele Unite

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida a trimis în Siria militanţi pentru a forma o celulă teroristă – Khorasan – specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani

 Khorassan - al qaeda 1

Grupul Khorassan, format din foşti combatanţi ai Al-Qaida și vizat de atacuri aeriene americane în urmă cu o zi în nord-vestul Siriei, se pregătea să lanseze “atacuri majore” împotriva unor ținte în Europa și Statele Unite ale Americii, a anunțat marți Pentagonul, citat de AFP.

“Gruparea teroristă Khorasan pregătea atentate care urmau să fie comise în Europa şi Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Gruparea Khorassan “se afla în faza finală de pregătire pentru executarea de atacuri majore împotriva unor ținte occidentale și, posibil, pe teritoriul american”, a declarat generalul William Mayville, directorul de operațiuni al Statului Major Interarme.

Noi estimăm că grupul Khorassan a fost aproape de faza execuției unui atac fie în Europa, fie în Statele Unite

William Mayville,

director de operațiuni al Statului Major Interarme

Potrivit unor experţi americani, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a trimis în Siria militanţi din zonele tribale pakistaneze pentru a forma o celulă teroristă – Khorasan – specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani care au paşapoarte necesare pentru a urca la bordul avioanelor spre Statele Unite. Celula teroristă Khorasan este formată în cadrul Frontului Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida. Gruparea teroristă ar viza avioane de pasageri care zboară spre Europa şi Statele Unite.

Gruparea, cunoscută de “doi ani” serviciilor secrete americane

Ministrul justiției, Eric Holder, a indicat că această grupare este cunoscută de “doi ani” serviciilor secrete americane și a determinat o întărire a controalelor în luna iulie în aeroporturile din Europa și Orientul Mijlociu la zborurile cu destinația SUA.

“Măsurile de securitate sporite pe care le-am luat în sectorul aerian în urmă cu câteva luni se bazau pe preocupările noastre cu privire la ceea ce planifica grupul Khorassan”, a declarat Holder pentru Yahoo News.

Majoritatea tirurilor de rachete Tomahawk lansate marți au fost îndreptate împotriva Khorassan, a indicat generalul Mayville.

Jihadiștii din “grupul Khorassan nu se concentrează după toate evidențele pe regimul Assad sau poporul sirian, ei construiesc rețele în Siria, în scopul de a lansa atacuri împotriva SUA și a Occidentului”, a adăugat el.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat că dacă primele informații împotriva Statului Islamic, în estul Siriei, au fost “foarte reușite, aceasta nu este decât începutul”.

Avioane militare din Statele Unite, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain şi Qatar au efectuat marţi raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale grupului terorist sunnit Stat Islamic şi ale unei celule Al-Qaida, Khorasan.

Responsabili americani au indicat că avionul de vânătoare-bombardament invizibil F-22 “Raptor”, cel mai sofisticat din arsenalul aerian al SUA, a fost utilizat pentru prima oară în luptele împotriva SI.

C.A.

NICIUN COMENTARIU