20.9 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 1:39

Celebrul Big Ben nu mai bate ora exactă

spot_img

Cel mai renumit ceas din lume, venerabilul Big Ben, din turnul Palatului Westminster din Londra, a luat-o înainte cu 6 secunde

Big Ben, celebru pentru acuratețea sa neîntreruptă, din 1859, a început, de două săptămân, să bată în avans cu 6 secunde ora exactă. Mecanismul său, clasic, asigurat cu ajutorul unor monezi de un penny, atârnate de pendulul ceasului a funcționat ireproșabil și a atras milioane de turișit din întreaga lume. Unul dintre ceasornicarii intervievați de presa de la Londra susține că după 156 de ani de funcționare neîntreruptă, este posibil ca vechile piese să aibă nevoie de o ajustare progresivă pentru a accelera funcționarea. Până acum, ceasornicarii aleși mergeau o dată la 3 săptămâni în turn, pentru reflări, iar acum o vor face, probabil, zilnic.

Ceasul a rezistat la zeci de atacuri ale bombardierelor germane în Al Doilea  Război Mondial şi a continuat să anunţe ora exactă, cu o secundă şi jumătate întârziere față de timpul universal.

BBC-ul transmite sunetul clopotelor acestui ceas cu începere din anul 1924, întotdeauna în direct, cu ajutorul unui microfon instalat pe acoperişul clădirii Parlamentului.