20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:29
No menu items!

Cele mai recente documentare filmate în România pot fi vizionate gratuit

spot_img

Patru documentare filmate în România vor putea fi văzute online până pe 12 octombrie

computer_

Peliculele Off the Beaten Track, Noosfera, Blestemul ariciului și Păcătoasa Teodora vor putea fi urmărite gratuit pe site-ul www.astrafilm.ro. până pe 12 octombrie, după cum au anunțat organizatorii festivalului internațional de film  documentar – Astra Film.

Off the Beaten Track – regizat de Dieter Auner – este o invitație emoționantă de a medita la importanța identității și a păstrării tradițiilor românești, de a merge către viitor, dar fără a te rupe de rădăcini. Filmul a fost laureat cu Premiul Special pentru Documentar Românesc la Astra Film Festival 2011.

Noosfera – regizat de Artchil Khetagouri și Ileana Stănculescu – este un film românesc despre sociologul român Nicolae Dumitru, care predă o teorie a viitorului. Noosfera – era care urmează capitalismului – este o epocă în care fiinţa umană va fi în sfârșit eliberată de munca fizică, iar axa civilizaţiei va fi creaţia spirituală. Iubirea joacă un rol foarte important în teorie, dar si în viaţa privată a profesorului român, iar filmul prezintă nu numai partea teoretică, ci şi marile iubiri ale savantului. Documentarul a obţinut Premiul Realității Românești la Astra Film Festival 2012.

Blestemul ariciului – regizat de Dumitru Budrala – surprinde realitatea crudă, peregrinarea romilor pe timp de iarnă, dintr-un sat în altul, în lupta pentru supraviețuire. Filmul a fost selecționat în festivaluri de profil din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.

Ultimul documentar care poate fi văzut este Păcătoasa Teodora – regizat de Anca Hirte. Acest film trebuie privit ca o poveste de dragoste mai degrabă decât ca un documentar clasic. Așa a sugerat însăși regizoarea la proiecția în premieră absolută a filmului la Astra Film Festival 2011, unde a primit Premiul pentru cel mai bun documentar.

Andreea Brînzei