11 C
București
luni, 8 martie 2021 - 17:10

Cele mai proaste regimuri de slăbire ale anului 2014

Dietele „la modă” lăudate de diverse celebrităţi nu sunt cele mai bune metode de a slăbi şi pot realmente dăuna sănătăţii

 dieta

British Dietetic Association (BDA) întocmeşte la sfârşţitul fiecărui an o listă de regimuri alimentare care au fost la modă în anul respectiv, fiind susţinute de celebrităţi, dar care pot avea efecte negative majore asupra sănătăţii, notează dailymail.co.uk.

Lista include anul acesta, printre altele, „dieta paleolitică”, despre care se spune că ar fi urmată de staruri ale ecranului, precum Matthew McConaughey şi Megan Fox.

„Paleo-dieta”, cum mai este numită, se bazează pe ceea ce se presupune că mâncau strămoşii paleolitici ai omului şi implică evitarea unor alimente „moderne” (prin „moderne” înţelegându-se alimentele intrate în consum după trecerea la agricultură a oamenilor primitivi, schimbare care a avut loc în Neolitic): produse din cereale (pâine, paste făinoase etc.), leguminoase, produse lactate.

BDA avertizează însă că evitarea sistematică a oricăror produse lactate poate duce la scăderi periculoase ale nivelului de calciu în organism şi la degradarea oaselor.

O altă tendinţă dezvăluită de raportul BDA este „cura cu argilă”. Persoanele care urmează această cură înghit zilnic o lingură de argilă, în speranţa că astfel îşi vor detoxifica organismul şi îşi vor păstra silueta, însă această practică, spun experţii din cadrul BDA, nu numai că nu ajută la slăbit, dar poate cauza şi serioase probleme de sănătate, de la constipaţie severă la intoxicaţia cu arsenic.

Pe lista BDA se găseşte şi dieta „Vegan Before Six ” ( Beyonce este una dintre adeptele acestui regim), ce presupune ca, până la ora 6 seara, să fie consumate doar alimente de origine vegetală. Experţii BDA sunt însă de părere că a mânca „vegan” înainte de ora 6 nu face decât să crească probabilitatea ca persoanele respective să se îndoape cu alimente nesănătoase mai târziu în cursul serii. De altfel, spun specialiştii, alimentaţie vegană nu înseamnă neapărat alimentaţie sănătoasă.

A mânca diferite grupe de alimente la diferite ore ale zilei nu contează, spun experţii BDA, ci pentru sănătate ceea ce contează este echilibrul nutriţional general.

Asociaţia s-a pronunţat, de asemenea, împotriva excluderii totale a zaharurilor (carbohidraţilor) din alimentaţie: deşi unele celebrităţi susţin că au făcut acest lucru, de fapt, este aproape imposibil. Ar însemna renunţarea la fructe, la multe legume şi la fructele oleaginoase (alune, nuci), care au un rol important în sănătate.

Oamenii sunt mereu în căutarea unei soluţii miraculoase pentru a slăbi, a unei metode care să le dăruiască siluetele celebrităţilor pe care le văd la televizor, în reviste sau pe panourile de reclamă, spune dieteticianul Sian Porter, purtător de cuvânt al BDA.

Dar dietele „la modă” lăudate de diverse celebrităţi nu sunt cele mai bune metode de a slăbi şi pot realmente dăuna sănătăţii.