13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 18:55
No menu items!

Cele mai multe credite pentru locuințe sunt pentru modernizare. Cât dau românii pe renovări

spot_img

bloc cu mansarda

Creditele pentru locuințe acordate de BCR în acest an s-au dublat față de 2012, portofoliul băncii depășind 1.500 de contracte. Însă împrumuturile au fost orientate mai mult spre modernizare și renovare, și mai puțin spre achiziția unei case. Valoarea medie a investiției este de 14.600 de euro.

Cele peste 1.500 de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) au reprezentat finanţări de peste 100 de milioane de lei pentru dezvoltarea domeniului locativ din România.

„Creditele BCR Banca pentru Locuinţe Creditele acordate au înregistrat anul acesta creşteri spectaculoase – practic creditele s-au dublat faţă de anul 2012, când portofoliul însuma 48,5 milioane RON. În 2013 portofoliul nostru a depăşit 1.500 de credite, majoritatea creditelor fiind orientate spre modernizare, renovare, extinderea şi/sau amenajarea locuinţelor, precum şi spre construcţie. Având în vedere creşterea portofoliului BCR BpL şi potenţialul pieţei, considerăm că avem suficiente lichidităţi ca să asigurăm o creştere şi mai puternică a creditelor pentru domeniul locativ oferite de BCR Banca pentru Locuinţe”, a declarat Carmen Schuster, Vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Portofoliul de credite BCR Banca pentru Locuinţe este format mai ales din credite anticipate (42%) şi intermediare (27%) – credite de tip punte – acordate clienţilor cu nevoi locative mai urgente şi care au dorit să investească mai rapid în proiectele lor de locuit. Când clientul îndeplinește condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transformă în credit locativ (Bauspar), cu dobândă fixă în lei de 5% sau 6% pe an.

BCR BpL a redus dobânda la creditele intermediare şi anticipate acordate în lei şi garantate cu ipotecă, de la 7% şi, respectiv, 8% pe an la doar 6,25% pe an, pe toată perioada creditului. Clienţii încheie la acordarea creditului intermediar sau anticipat şi un contract de economisire-creditare. Acesta le asigură la finalizarea contractului de creditare intermediar sau anticipat trecerea în continuare la credit cu dobândă fixă Bauspar de numai 5% sau 6% pe an, în funcţie de tipul produsului ales.

 „Băncile pentru locuinţe mizează pe afacerile în monedă naţională. Focusul nostru în perioada următoare va fi pe creditarea anticipată, care, valoric, reprezintă aproximativ 70% din portofoliul BCR BpL. (…) Sistemul economisirii-creditării reprezintă, prin caracteristicile sale sigure, un stabilizator al economiei şi susţine dezvoltarea sustenabilă a domeniului locativ, a construcţiilor şi a industriilor conexe. Pentru următorii ani estimăm un volum de afaceri de peste 3 miliarde de euro, sume care vor fi investite de clienţii băncilor pentru locuinţe în dezvoltarea domeniului locativ”, a precizat Carmen Schuster.

Valoarea medie a investiţiei clienţilor este de 65.700 de lei (aroximativ 14.600 de euro). În cazul finanţărilor acordate pentru construcţia de locuinţe, valoarea medie a creditului este de 97.300 de lei (echivalent 21.600 de euro), iar pentru proiectele de modernizare, reabilitare, amenajare a locuinţei, clienţii investesc în medie 35.900 de lei (echivalent 8.000 euro).

În topul creditelor acordate în ultimul an de către BCR BpL se regăsesc: un credit pentru modernizarea şi extinderea locuinţei în valoare de peste 790.000 de lei (echivalent 176.000 de euro) acordat în judeţul Ilfov, un credit pentru cumpărarea unei case în valoare de 655.000 de lei (echivalent 145.000 de euro) acordat în judeţul Timiş şi un credit pentru construcţia unei locuinţe în valoare de 395.000 de lei (echivalent 87.700 de euro) acordat în judeţul Argeş.

Clasamentul pe judeţe după numărul de credite ce au ca destinaţie modernizarea locuinţelor:

1              Municipiul București

2              Dolj

3              Prahova

4              Brașov

5              Timiș

6              Sibiu

7              Cluj

8              Constanța

9              Iași

10           Bihor

Cosmina Croitoru