18.9 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 21:54
No menu items!

Cele mai mari mall-uri din București au avut un ritm de creștere mai mic în T1. Cum văd liderii evoluția business-ului

spot_img

 Cele mai mari mall-uri din București au avut un ritm de creștere mai mic în T1. Cum văd liderii evoluția business-ului

Directorii celor mai mari mall-uri din București au afirmat joi că afacerile din primul trimestru au avut un ritm de creștere mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut.

Giorgios Argentopoulos, CEO al Băneasa Development, a spus că afacerile dezvoltatorului au crescut cu 5% în T1, iar cea mai notabilă caracteristică o reprezintă fluctuațiile mari ale afacerilor chiriașilor.

”Sunt discrepanțe uriașe, nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum. Anii trecuți, companiile înregistrau creșteri sau scăderi de 5-10%. În primul trimestru, unele companii au înregistrat scăderi de până la 20%, altele au crescut cu 25%”, a declarat Argentopoulos.

David Hay, CEO al AFI Europe, a declarat că a înregistrat o creștere de 2,5% a afacerilor în T1. Printre chiriașii mall-ului din Cotroceni, cele mai mari creșteri le-au avut brandurile internaționale – Inditex, McDonald’s și KFC.

Argentopoulos și Hay au făcut aceste declarații într-o conferință care a avut loc în București, cu ocazia Galei Premiilor pentru Real Estate în Europa de Sud-Est.

Dezvoltatorii au atras atenția asupra dificultății de a atrage finanțări pentru proiectele imobiliare, în contextul în care băncile și fondurile de pensii sunt foarte reticente. David Hay a spus că, în prezent, este mult mai ușor să obții finanțare în nordul Europei decât în sud.

”Dacă vrei să iei finanțare, trebuie să fii client stabil al acelei bănci, să ai un istoric bun, să ai un proiect bun, o poziționare bună, un design bun și un grad bun de pre-închiriere. Asta înseamnă între 30 și 40% pentru birouri, uneori mai mult, și de 60-70% pentru rezidențial. Deci este foarte dificil să obții finanțare. Primul motiv este percepția asupra României și experiența băncilor cu proiectele din România. Nu văd niciun semn de schimbare pe termen scurt”, a afirmat Hay.

Vlad Bârleanu