22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:31
No menu items!

Cele mai importante știri economice, interne și externe, ale dimineții

spot_img

Cele mai importante știri economice ale dimineții, interne și externe

  • Victor Ponta inaugurează lucrările la Gazoductul Iași-Ungheni

Premierul Victor Ponta se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, unde, alături de omologul său Iurie Leancă, va deschide lucrările la gazoductul Iași-Ungheni, componentă a Parteneriatului Strategic stabilit în 2010 între cele două țări.

Luni, Ponta a anunțat că România nu se va opri la construcția acestui gazoduct și își dorește conectarea tuturor rețelelor energetice ale Republicii Moldova la cele din România.

  • Corpul de control al Guvernului verifică activitatea CFR Călători, derulată din 2006 până în prezent

 Ancheta vizează, printre altele, sesizările din presă cu privire la prezenţa azbestului în componentele unor vagoane, substanță cancerigenă interzisă în UE.

  • Deficitul bugetar se menține sub 1% din PIB după primele șapte luni, arată execuția bugetară publicată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

În timp ce încasările statului au crescut cu 5,2% față de primele șapte luni ale anului trecut, cheltuielile au avansat și ele cu 4,1%.

La capitolul cheltuieli, singurele care au scăzut au fost cele de investiții, astfel: cheltuielile de capital au fost cu 10,4% mai mici decât în primele șapte luni ale anului trecut, iar cele aferente programelor cu finanțare rambursabilă și nerambursabilă au scăzut cu 50%, respectiv cu 14,4%.

Și sumele primite de la UE în contul plăților efectuate au scăzut cu 0,6%.

  • România își propune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 21% până în 2020

Acest lucru se va face prin aplicarea Schemei de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES, care reglementează emisiile provenite de la instalațiile cu capacitate de producție și emisii considerabile din Energie și Procese Industriale.

  • Prețul țițeiului a crescut pe bursele asiatice, marți dimineață, în contextul pregătirilor SUA pentru o intervenție militară în Siria

Intențiile Statelor Unite alimentează îngrijorările investitorilor cu privire la problemele din statul arab, care s-ar putea extinde la țările producătoare de petrol din regiune.

  • Acțiunile din zona euro scad, din cauza temerilor legate de o criză politică în Italia

Condamnarea lui Silvio Berlusconi amenință recuperarea economică, titrează presa străină, iar acțiunile companiilor italiene au fost cele care au dat tonul, luni, unei scăderi generale pe bursele Eurozonei.

C.C.