23.9 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 10:32
No menu items!

Cele mai frumoase locuri construite în stânci – FOTO

spot_img

bandelier_caves

Potrivit unui top realizat de Listverse.com, iată care sunt cele mai frumoase locuri din lume sculptate în piatră:

 1. Stâncile Gila

gila

Locuinţele din stânci din New Mexico sunt asemănătoare celor din Mesa Verde, în sensul în care au fost folosite pentru confortul uman. Oamenii care au trăit aici între 1275 şi 1300 şi care le-au construit au plecat din motive necunoscute, iar în urma lor au rămas 46 de camere, despre care se crede că au fost casele a 50 de familii.

2. Monumentul Naţional Bandelier

bandelier

Aici au rămas casele săpate în stânci ale indigenilor americani. Nu este singura lor operă de artă, existând diverse locuri asemănătoare în SUA. În acest loc pot fi văzute case, locuri pentru ceremonii şi picturi murale.

3. Mesa Verde

mesa verde

Această fostă aşezare poate fi vizitată în ţinutul Montezuma County, din Colorado. Este un sit imens, plin de case şi sate ale indigenilor. Cea mai cunoscută dintre stânci este Palace, diferită prin mărimea impunătoare.

4. Mormintele liciene

liciene

În preajma oraşului Dalyan, din Turcia, o serie de morminte au fost săpate în stâncă de către locuitorii Liciei, aliaţii locuitorilor oraşului Troian în războiul acestora. Prin apropiere se află ruinele oraşului antic Kaunos, care merită şi ele vizitate.

5. Lalibela

lalibela

Oraşul din nord-estul Etiopiei este faimos pentru bisericile sale sculptate în stânci. Locul este considerat a fi cel mai sfânt sit din Etiopia. Modelul bisericilor este reprezentantiv religiei creştine şi Ierusalimului. Acest fapt a ajutat la datarea sculpturilor în secolul al XII-lea. Sunt 13 biserici, iar în jurul sitului există un sistem care permite umplerea fântânilor de lângă acestea.

 C.A.