3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 12:22
No menu items!

Cel puțin 80 de soldați americani contaminați, la bordul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt

spot_img

Marinari americani își vor pierede viața, dacă portavionul lovit de coronavirus nu este evacuat, a avertizat căpitanul într-un mesaj transmis comandamentului american și citat de presa anglo-saxonă

Portavionul USS Theodore Roosevelt a acostat ultima dată în Guam, când la bord se înregistrau nu mai puțin de 80 îmbolnăviri cauzate de virusul SARS-CoV-2, din cele aproximativ 5.000 de persoane aflate la bord portavion. 

Transportorul militar se afla în Pacific, când marina a raportat primul său caz de coronavirus, în urmă cu o săptămână. De atunci a intrat în portul din Guam, un teritoriu insular al SUA, în vestul Pacificului.

O scrisoare de patru pagini, scrisă de comandantul navei, căpitanul Brett Crozier, descrie o situație sumbră la bordul navei dotate cu energie nucleară: nu au suficiente mijloace de carantină și de izolare și avertizează că strategia actuală va încetini, dar nu va eradica virusul respirator extrem de contagios.

În scrisoarea datată luni, el a cerut „acțiune decisivă” și scoaterea a peste 4.000 de marinari din navă și izolarea acestora. Alături de echipajul navei, aviatorii navali și personalul auxiliar servesc la bordul Roosevelt.

„Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acționăm acum, nu reușim să avem grijă de bunul nostru de încredere cel mai de încredere – marinarii noștri ”, a scris Crozier.

Scrisoarea a fost făcută publică pentru prima dată de San Francisco Chronicle, iar conținutul acesteia a fost confirmat de oficialii americani pentru Reuters.