1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 12:24
No menu items!

Cel mai periculos traficant de droguri sintetice din Europa, capturat în România

spot_img

DIICOT_mascati_SZ

Cel mai periculos traficant de droguri sintetice care opera în Europa, belgianul Roos Emmanuel Odiel, a fost capturat, joi, în timpul unei ample operațiuni internaționale, începută, în noiembrie anul trecut, și coordonată de polițiștii români de la Combaterea Criminalității Organizate și Antidrog și de un procuror DIICOT. În ultimul an, traficanții au importat aproape 11 tone de precursori de droguri sintetice (substanțe din care se puteau obține câteva tone de amfetamină și aproape 1,5 milioane de comprimate de MDMA).

“În urma a 11 percheziţii desfăşurate în această dimineaţă (joi dimineață – n.r.), cinci membri ai grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Ca urmare a cooperării internaţionale cu Europol, SELEC şi cu poliţiile din cinci state, în Austria au fost arestate alte trei persoane.  În această dimineaţă (joi dimineață – n.r.), poliţiştii Direcţiei de Combaterea Criminalităţii Organizate din cadrul I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 11 percheziţii (10 percheziţii sunt efectuate în municipiul Alba Iulia şi una în municipiul Oradea). Acţiunea vizează destructurarea unei grupări infracţionale, coordonată de către cetăţeni olandezi, specializată în importul, exportul, punerea pe piaţă şi deţinerea de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor la producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor”, precizează oficialii IGPR într-un comunicat de presă.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că ancheta în acest caz a început, în noiembrie anul trecut, în baza unor informații obținute de polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, coordonată la acea dată de Traian Berbeceanu. Informațiile vizau activitatea din România a belgianului Roos Emmanuel Odiel (considerat de Europol drept unul dintre cei mai periculoși traficanți de droguri sintetice care acționa în Europa).

Concret, membrii grupării achiziţionau precursorii pentru droguri sintetice din China şi îi aduceau în România, cu denumiri diferite şi “mascate” chimic. Din România, precursorii erau expediaţi în Olanda, pentru aprovizionarea laboratoarelor clandestine de droguri sintetice, unde, prin prelucrare, traficanții obțineau amfetamine și MDMA (ecstasy – în limbaj popular).

De altfel, liderul întregii rețele era olandezul Petrus Antonius Jonker.

“Din cercetări, a reieşit că gruparea infracţională ar fi importat, în perioada 2012 – 2013, 10.940 de kilograme de precursori. Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro”, a mai precizat IGPR.

Cinci dintre membrii grupării, între care un olandez, un belgian şi trei români, au fost reţinuţi joi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, au fost demarate procedurile pentru emiterea unor mandate europene de arestare pentru trei olandezi care nu se aflau în România.

“În urma cooperării internaţionale cu Europol, SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) şi poliţiile din Ungaria, Slovenia, Austria, Germania şi Olanda, în Austria au fost arestate trei persoane, membre ale grupării, iar în Ungaria investigaţia este în desfăşurare”, se mai arată în comunicatul poliției.

 Raluca Dan