24.3 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 14:46

Cel mai mare vulcan de pe Pământ, Mauna Loa, ar putea erupe

spot_img

Oamenii de știință avertizează că Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ de pe Pământ, ar putea erupe. Mauna Loa ar putea fi reactivat de un vulcan învecinat, Kilaues.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), o erupție a Mauna Loa nu este iminentă, însă au fost raportate rate ridicate de deformare și seismicitate, care sugerează că sistemul magmatic evoluează, relatează The Hill.

“Vulcanul continuă să se trezească din somnul său. În timp ce o erupție a lui Mauna Loa nu este iminentă, acum este momentul să revizuim planurile personale de erupție”, a avertizat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

 Vulcanul a erupt pentru prima dată în 1843. Ultima dată, fenomenul s-a petrecut în 1948, când s-au înregistrat curgeri însemnate de lavă pe coastele insulei Hawaii, amenințând inclusiv orașul Hilo.

În total, de la prima erupție documentată, vulcanul Mauna Loa a erupt de 33 de ori.

În apropierea acestuia se află vulcanul Kilaues, unul dintre cei mai activi din regiune și din Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii. La 3.000 de metri adâncime, lava erupe din vulcanul Kilaues. Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii a fost publicului în 2008, din cauza riscurilor la care s-ar fi putut expune turiștii.