10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 9:47

Cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ austriac într-o pădure din Covasna. Ecologiștii cer ajutorul Poliției

spot_img

Unul dintre cei mai mari urși din Carpați a fost vânat luna trecută în pădurile din Covasna de un prinț din Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat era cel mai mare din România și probabil cel mai mare din UE.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România, acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Însă, acesta n-ar fi împușcat o ursoaică problemă, pentru care se primise aprobare de vânătoare, ci un urs trofeu numit „de aur” de vânători.

 „Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Ecologiștii susțin că uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumină în acest caz.

Prințul Josef-Emanuel of Liechtenstein are 32 de ani și este cel mai mic copil și singurul fiu al cuplului regal Nikolaus și Margaretha de Liechtenstein. Este al 16-lea pe linia de succesiune la tron, iar acum desfășoară afaceri în toată lumea și se știe că este pasionat de vânătoare.

Pe 3 martie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a fost premiat de tatăl prințului, Josef-Emanuel of Liechtenstein, Nikolaus von Lichtenstein. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Iohannis a primit de la Nikolaus von Lichtenstein preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi premiul european “Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.