12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:10

Cel mai mare diamant din ultimul secol, descoperit în Botswana

Un diamant uriaş de 1.111 carate şi de o calitate excepţională, considerat cel mai mare şi mai valoros descoperit în ultimul secol, a fost extras recent dintr-o mină din Botswana.

Potrivit Mediafax, nestemata este a doua ca mărime din lume, după celebrul diamant Cullinan, descoperit în Africa de Sud în 1905.

Botswana este al doilea producător de diamante la nivel mondial, iar reprezentanții companiei Lucara au spus că diamantul de 1.111 carate reprezintă cea mai mare piatră preţioasă descoperită vreodată în această ţară.

Diamantul din Botswana este incolor, are mărimea unei mingi de tenis şi dimensiunile de 65 milimetri x 56 milimetri x 40 milimetri, au mai precizat oficialii Lucara Diamond, care are sediul general în oraşul Vancouver din provincia canadiană Columbia britanică.

Nestemata a fost descoperită în mina Karowe, aflată în partea de centru-est a Botswanei.

Diamantul Cullinan a avut 3.106 carate şi a fost descoperit în apropiere de Pretoria, în Africa de Sud, în 1905. Nestemata a fost tăiată în mai multe fragmente, iar două dintre acestea – Great Star of Africa şi Lesser Star of Africa – fac parte din bijuteriile Coroanei Britanice.

Reprezentanţii companiei Lucara Diamond au mai anunţat că au extras din mina Karowe, tot în această săptămână, alte două diamante de mari dimensiuni – unul de 813 carate şi cel de-al doilea, de 374 de carate.