7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:58
No menu items!

Cel mai important document al Bucureștiului, de 8 milioane de euro, dat de Oprescu pe mâini nesigure

spot_img

oprescu primarie

Planul Urbanistic General al Bucureștiului urmează a fi elaborat de un consorțiu de firme, condus de Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting al Universității de Arhitectură „Ion Mincu” (UAIM). Primăria Capitalei va plăti pentru această lucrare nici mai mult, nici mai puțin decât 8 milioane de euro (35.225.000 lei).

Planul Urbanistic General (PUG) este poate cel important document, respectiv cea mai importantă lucrare a Bucureștiului, din toate punctele de vedere – economic, social, strategic etc. Toată capitala României va fi remodelată, redimensionată, astfel încât PUG va stabili ce, cum şi cât se construieşte pe fiecare petic de pământ al Capitalei – de aici și valorile terenurilor sau ale viitoarelor cosntrucții vor fi influențate, rechinii imobiliari fiind direct interesați.

Universitatea de Arhitectură a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții la care au participat încă doi candidați – un institut din Viena în asociere cu o firmă controlată de Sebastian Ghiță, precum și consorțiul Metroul SA, Western Outdoor, Alpha Studio şi Albert Speer & Partners (Germania).

UAIM a câștigat contractul ca lider de asociere între mai multe firme – Arnaiz Arquitectos SLP (Spania), Aecom Ingenieria SRL, fosta Inocsa Ingenieria (deținută 100% de compania spaniolă Aecom Inocsa S.L.U.), Intergraph Computer Services SRL (a lui Marcel Foca), Compania de Consultanță și Asistență Tehnică SRL (deținută de Alexandra Andreea Milea), Synergetics Corporation SRL (patronată de Adrian Ilie).

Mai mulți profesori de la Universitatea de Arhitectură au declarat la unison pentru Sursa Zilei că Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting (CCPEC) al instituției nu are expertiză necesară în managerierea și planificarea unor lucrări de asemenea anvergură. Chiar și foști sau actuali parteneri în cadrul unor proiecte  susțin același lucru. Aceleași voci amintesc de PUG din anul 2000, realizat cu participarea unor studenți (mână de lucru ieftină), fără experiență practică, planul fiind elaborat astfel încât a dat posibilitatea unor derogări (planuri urbanistice derogatorii) de-a lungul timpului. Acestea presupun realizarea de planuri zonale (PUZ) sau de detaliu (PUD) atunci când un dezvoltator imobiliar intenționează să construiască peste limitele impuse de PUG. Pentru a-și atinge scopul, dezvoltatorul apelează la o firmă de arhitectură.

Western Outdoor, firma care făcea parte din consorțiul perdant al concursului pentru PUG, aparține arhitectului Sorin Gabrea, șeful Comisiei Tehnice pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei. Firma a câștigat, în schimb, contractul pentru realizarea proiectului autostrăzii supendate, la care Sorin Oprescu ține foarte mult.

Lucrările pentru elaborarea PUG vor fi coordonate de Tiberiu Florescu, decanul Facultății de Urbanism.

Universitatea de Arhitectură a fost implicată într-o afacere imobiliară controversată a magnatului Puiu Popoviciu. În urmă cu șapte ani, Centrul de Proiectări al Universităţii a realizat pentru o companie controlată de afacerist un plan urbanistic derogatoriu prin care permitea ridicarea unui turn înalt de 100 de metri pe locul fostului Ştrand al Tineretului. Derogarea permitea construirea unui complex de peste 10 ori mai mare decât reglementa PUG  din anul 2000, realizate tot de UAIM. Chiar și arhitrectul-șef al Capitalei de la acea vreme se plângea Guvernului că planul urbanistic derogatoriu a fost aprobat de CGMB fără a primi toate avizele.

Potrivit RISE Project, beneficiarul planului urbanistic întocmit de arhitecţii Universităţii „Ion Mincu” era compania Trigranit Romania SRL, firmă care, ulterior, şi-a schimbat numele în Kiseleff Business Plaza SA. În 2005, Trigranit România era deţinută de două grupări de afaceri controlate de magnatul maghiar Sandor Dejmian şi de milionarul român Gabriel „Puiu” Popoviciu. Cele două grupări se asociaseră într-o companie înregistrată în Amsterdam: Trigranit Romania Kiseleff BV. Azi, Kiseleff Business Plaza e deţinută de două dintre offshore-urile omniprezente în afacerile lui Popoviciu: Tatika Investments Ltd şi Bladon Entreprises Ltd.

Andi Topală