3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 21:57
No menu items!

Cel mai bogat afacerist din Vrancea, ridicat de DIICOT pentru contrabandă cu alcool

spot_img

 

Cel mai bogat afacerist din Vrancea, ridicat pentru contrabandă cu alcool
foto: economica.net

Omul de afaceri Liviu Jitea – despre care procurorii DIICOT susțin că ar fi liderul unei grupări de contrabandă cu alcool care a prejudiciat statul cu aproximativ opt milioane de euro – este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea. Numele său figurează în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 56-58 de milioane de euro.

Liviu Jitea este acţionar majoritar la societăţile Trust LF SA, SC Vranlact SA şi Vinexport SA, toate cu sediul în Focşani.
Trust LF este societate producătoare de băuturi spirtoase, iar Vinexport produce vinuri. Liviu Jitea nu are calitatea de administrator la niciuna dintre firme, afacerile fiind conduse de directori. SC Vranlact SA produce brânzeturi şi lactate.

Procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) şi poliţişti au făcut, vineri, 59 de percheziţii în Vrancea, Galaţi şi Brăila, la persoane suspectate că, prin contrabandă cu alcool, au produs un prejudiciu estimat la opt milioane de euro, iar potrivit anchetatorilor liderul acestei grupări este omul de afaceri Mircea Liviu Jitea.

Percheziţiile au loc la sedile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională organizată constituită în iulie 2011, care se ocupa cu activităţi ilicite în domeniul producţiei, transportului şi comercializării alcoolului cu concentraţie de 95 -96 de grade, potrivit Poliţiei Române.

În timpul acţiunii a fost depistată o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool fără documente legale. De asemenea, în urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool, au precizat anchetatorilor.

În urma percheziţiilor, 75 de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, cercetările în această cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată.

Totodată, anchetatorii vor institui sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada iulie 2011 – martie 2013, liderul grupării, Mircea Liviu Jitea, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, ar fi participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara antrepozitului fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-ar fi ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte. “Sprijinul către ceilalţi membrii ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu”, potrivit Poliţiei Române.

De asemenea, Mircea Liviu Jitea este bănuit că, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi, a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au extras cantităţi de alcool necontorizate.

Totodată, Jitea este acuzat că ar fi omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri.

“În fapt, se reţine că, sub coordonarea liderului gruparii, Jitea Mircea Liviu, învinuiţii au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile”, a precizat DIICOT într-un comunicat de presă.

R.D.