Cei trei militari morți în accidentul din Argeș, înmormântați duminică. Problemele din Armată, marți în CSAT

Accidentul din Argeş, în care trei militari au murit şi nouă au fost răniţi, scoate la iveală problemele legate de înzestrarea Armatei. Surse citate de Mediafax au precizat că autocamionul implicat în accident este model DAC 665T, fabricat în anii ’80. Situaţia din Armată va fi discutată în şedinţa CSAT de marţi.

Cei trei militari morţi în accidentul din judeţul Argeş sunt conduşi duminică pe ultimul drum, cu onoruri militare.

Ministerul Apărării Naţionale anunţa, sâmbătă, că aceştia au fost înaintaţi în grad post-mortem.

“Plutonierului-major Mihai Ionuţ Toma, caporalului clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalului clasa a III-a Petre Cristian Toader le-a fost acordat gradul de sublocotenent la propunerea şefului Statului Major General, în semn de recunoştinţă şi apreciere a înaltului profesionalism, altruismului, curajului şi spiritului de sacrificiu dovedite pe timpul misiunilor încredinţate”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării.

Accidentul scoate, însă, la iveală probleme mai vechi legate de înzestrarea Armatei. Surse apropiate anchetei spun însă că autovehicul căzut în prăpastie avea peste 35 de ani vechime şi era un model DAC 665T. Iar cauza probabilă pare să fie o defecţiune la frâne.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026. Discuţia va avea loc în contextul în care pentru anul 2017, România a alocat 2% din PIB pentru domeniul apărării. De asemenea, se va discuta şi despre Carta albă a apărării, aprobată în prima şedinţă a Executivului condus de Mihai Tudose, care a avut loc vineri, la Palatul Victoria.

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU