12.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 4:01
No menu items!

Cei mai mari producători mondiali de alimente. Numele surprinzătoare din top 10

spot_img

Lista celor mai mari companii mondiale de produse alimentare include, pe lângă brandurile pe care le recunoaștem oriunde, câteva corporații uriașe, dar de care mulți nu au auzit. 

Industria alimentară deține o importanță semnificativă în economia globală. Doar în 2023,  ea a generat venituri de 9,43 trilioane de dolari. În 2023, segmentul de produse de cofetărie și gustări se detașează ca fiind cel mai mare, acoperind o piață de 1,64 trilioane de dolari, conform datelor din presa economică internațională

Cu toate acestea, industria alimentară se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv preocupări legate de siguranța alimentară, impactul schimbărilor climatice și cererea tot mai mare de metode de producție alimentară durabile și ecologice. Consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la calitatea și originea alimentelor, ceea ce duce la o preferință sporită pentru produsele organice, de proveniență locală și nemodificate genetic.

Progresele tehnologice, cum ar fi agricultura de precizie și sistemele de trasabilitate a alimentelor, joacă un rol esențial în creșterea eficienței și a productivității pe întregul lanț de aprovizionare. În plus, există o schimbare vizibilă către surse de proteine vegetale și alternative, determinată de conștiința consumatorilor în materie de sănătate și de mediu.

Un factor crucial care propulsează industria alimentară este populația globală în expansiune, care se preconizează că va ajunge la 9,7 miliarde până în 2050. Așadar, companiile care controlează această industrie vor căpăta un rol economic tot mai ridicat în următorii ani. 

În prezent, topul producătorilor mondiali pornește cu marile lanțuri pe care le cunoaștem cu toții, însă treptat și-au făcut loc și câteva companii mai puțin cunoscute, care se adreseaz piețelor din Asia și America de Sud, și care cunosc o expansiune fulminantă. 

10. General Mills, Inc.
La data de 17 februarie, General Mills, Inc., cu sediul central în Minneapolis, Minnesota, deține o capitalizare de piață de 45,3 miliarde de dolari. Acest producător și distribuitor mondial de top de produse alimentare de consum de marcă operează în 100 de țări de pe șase continente, având un portofoliu divers de peste 100 de mărci. Oferta lor de produse cuprinde gustări, inclusiv cereale, fructe și opțiuni savuroase, batoane nutritive, gustări calde congelate, cereale gata de consum, mese convenabile, hrană naturală pentru animale de companie, aluaturi refrigerate și congelate, amestecuri de copt, iaurt și înghețată super-premium.

9. The Kraft Heinz Company 
Cu o capitalizare bursieră de 49,0 miliarde de dolari la 17 februarie, The Kraft Heinz Company, cu sediul în Chicago, Illinois, este una dintre cele mai mari companii de produse alimentare și băuturi din lume. Formată prin fuziunea dintre Kraft Foods Group, Inc. și H. J. Heinz Company la 2 iulie 2015, compania se mândrește cu un portofoliu impresionant de mărci emblematice, printre care Kraft, Oscar Mayer, Heinz, Philadelphia, Lunchables, Velveeta, Maxwell House, Capri Sun, Ore-Ida, Kool-Aid, Jell-O, Primal Kitchen și Classico.

8. The Hershey Company 
The Hershey Company, un gigant mondial al dulciurilor, are o capitalizare de piață de 49,4 miliarde de dolari la data de 17 februarie. Oferta companiei include produse de cofetărie cu și fără ciocolată, gumă de mestecat și articole răcoritoare cu mentă, batoane proteice, gustări precum popcorn și covrigei, produse tartinabile, gustări, amestecuri, ingrediente pentru copt, toppinguri și băuturi. Prezentă în aproape 80 de țări, Hershey vinde produse sub peste 100 de mărci, inclusiv Hershey’s, Reese’s, Kisses, Cadbury, Good & Plenty, Heath, Kit Kat, Twizzlers, Whoppers și York.

7. Foshan Haitian Flavouring and Food Co. Ltd.
Începând cu 17 februarie, Foshan Haitian Flavouring and Food Co., Ltd., a fost vândut la Foshan Haitian Flavouring and Food Co., o companie chineză specializată în sos de soia, sos de stridii și condimente, deține o capitalizare de piață de 52,8 miliarde de dolari. Înființată în 1995 și cu sediul în Foshan, provincia Guangdong, China, compania a devenit un jucător de top în industria sosului de soia, asigurându-și o cotă de piață de peste 40% în China. De asemenea, și-a extins operațiunile în Statele Unite, Europa și Asia de Sud-Est, oferind produse precum ingrediente alimentare și produse de sănătate.

6. Mondelez International, Inc.
Mondelez International, Inc., o companie multinațională de dulciuri, alimente și băuturi cu sediul în Illinois, se mândrește cu o capitalizare de piață de 91,1 miliarde de dolari la 17 februarie. Cu aproximativ 80.000 de angajați la nivel mondial, activitatea principală a companiei implică producția și vânzarea de ciocolată, biscuiți, gustări coapte, gumă de mestecat, bomboane, brânzeturi, produse alimentare și băuturi sub formă de praf. Prezentă în peste 150 de țări, cu unități de producție în 46 de țări, printre mărcile bine cunoscute ale Mondelez se numără Oreo, Ritz, LU, CLIF Bar, Cadbury Dairy Milk, Milka și Toblerone.

5. Unilever PLC
Unilever PLC, cu sediul central în Blackfriars, Londra, are o capitalizare de piață de 130,3 miliarde de dolari la 17 februarie. Acest producător de top de bunuri de consum oferă o gamă variată de produse, de la alimente echilibrate din punct de vedere nutrițional la înghețate indulgențe, săpunuri accesibile, șampoane de lux și articole de îngrijire zilnică a gospodăriei. Portofoliul Unilever include mărci renumite precum Bango, Ben & Jerry’s, Hellmann’s, Horlicks, Knorr, Magnum, The Vegetarian Butcher și Wall’s, printre altele.

4. McDonald’s Corporation
La data de 17 februarie, McDonald’s Corporation, cu sediul central în Chicago, Illinois, deține o capitalizare de piață de 197,7 miliarde de dolari. Înființată în 1955, a devenit cel mai mare lanț de restaurante fast-food la nivel global, operând aproape 40.000 de locații în peste 100 de țări. Deservind peste 60 de milioane de clienți anual, acțiunile McDonald’s sunt deținute de 53 din cele 920 de fonduri de acoperire urmărite de Insider Monkey la 30 septembrie.

3. PepsiCo, Inc.
PepsiCo, Inc., fondată în 1965 și cu sediul în Purchase, New York, se mândrește cu o capitalizare de piață de 242,8 miliarde de dolari la data de 17 februarie. Această companie lider în domeniul băuturilor și al alimentelor convenabile oferă un portofoliu de produse care cuprinde peste 500 de mărci, vândute în peste 200 de țări din întreaga lume. Printre mărcile bine cunoscute sub umbrela PepsiCo se numără Lay’s, Doritos, Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker și SodaStream.

2. The Coca-Cola Company 
The Coca-Cola Company, cu sediul central în Atlanta, Georgia, deține o capitalizare bursieră de 260,2 miliarde de dolari la data de 17 februarie. Înființată în 1892, este una dintre cele mai importante companii globale de băuturi, oferind peste 200 de mărci de băuturi în peste 200 de țări din întreaga lume. Portofoliul The Coca-Cola Company include mărci emblematice precum AdeS, Ayataka, Dasani, Del Valle, Fanta, Georgia, Gold Peak, Honest Tea, Minute Maid, Powerade, Simply, smartwater, Sprite, vitaminwater și ZICO.

1. Nestlé S.A. 
Nestlé S.A., cu sediul central în Vevey, Elveția, este cea mai mare companie de alimente și băuturi din lume, cu o capitalizare de piață de 324,4 miliarde de dolari la 17 februarie. Înființată în 1866, portofoliul extins al Nestlé cuprinde peste 2.000 de mărci, iar compania operează în 188 de țări, cu o forță de muncă ce depășește 275.000 de angajați și 354 de fabrici. Gama lor diversificată de produse include, printre altele, alimente pentru copii, apă, cereale, ciocolată și produse de cofetărie, cafea, alimente congelate, produse lactate, înghețată și hrană pentru animale de companie.

Elena Cristea