Cei șapte care-l pot schimba pe Tăriceanu de la șefia Senatului

În acest moment, opoziția are nevoie de voturile a șapte senatori din marele grup PSD-UNPR-PC-PLR pentru a “unge” un nou președinte la Senat

Tariceanu-1_SZ-500x297

Actualul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi înlocuit cu Vasile Blaga în această funcție așa cum își doresc senatorii PNL doar cu voturile a șapte senatori din marele grup PSD-UNPR-PC-PLR.

Un calcul simplu arată că, în acest moment, PNL are 63 de senatori la care s-ar putea adăuga senatorii UDMR și cei independenți. În total, 78 de voturi. Încă patru voturi pentru schimbarea lui Tăriceanu ar putea veni de la senatorii PSD care au ales partidul lui Geoană și Vanghelie, incluzându-l aici pe Mircea Geoană. Ceea ce înseamnă un total de 82 de voturi.

De partea cealaltă, grupul PSD – UNPR mai numără 73 de senatori (excluzându-i pe cei care au ales partidul lui Geoană și Vanghelie). La aceștia se adaugă cei 15 senatori ai grupului PC-PLR. În total, 88 de voturi.

Așadar, pentru ca opoziția să obțină o majoritate pentru înlocuirea lui Tăriceanu mai are nevoie de 7 voturi din partea unor senatori din grupul Puterii (PSD-UNPR-PC-PLR). Nu trebuie omis faptul că, în ultima perioadă au apărut tensiuni în interirorul Partidului Conservator, astfel încât PNL ar putea rupe de la grupul din Senat și câțiva nemulțumiți.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU