20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:31

Cehia: Licitație pentru un nou reactor

spot_img

Cehia ar putea organiza în acest an o licitaţie pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleară Dukovany, a declarat, duminică, ministrul Industriei, Karel Havlicek, transmite Reuters.

Compania CEZ, la care statul deţine o participaţie de control, ar trebui să poată lansa licitaţia pentru acest proiect.

Este cea mai mare investiţie unică a Cehiei, estimată la cel puţin 6 miliarde de euro, odată ce ofertanţii vor răspunde la un chestionar referitor la securitate.

”În opinia mea, este o chestiune de maximum o lună din momentul în care vor sosi chestionarele”, a declarat Havlicek la o emisiune de la o televiziune cehă.

Ofertanţii ar trebui să depună răspunsurile la chestionar, pregătit de ministerele industriei şi internelor, până la sfârşitul lunii noiembrie.

”Îmi pot imagina (ca licitaţia să fie lansată în decembrie) poate în noiembrie, dacă răspunsurile vor veni mai devreme, pentru că toți au semnalat că nu au o problemă cu chestionarul”, a arătat ministrul.

Între posibilii ofertanţi pentru extinderea centralei nucleare, se numără companiile Westinghouse din Statele Unite, EDF din Franţa şi KHNP din Coreea de Sud, după ce companiile din China şi Rusia au fost excluse.

Autorităţile cehe au exclus China de la licitaţie în ianuarie, și Rusia în aprilie, din cauza disputei cu Moscova privind o explozie care a avut loc la un depozit de armament.