3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:44
No menu items!

Cehia a declanșat un amplu studiu privind imunizarea populației

spot_img

Autorităţile din Cehia au anunţat, marţi, lansarea unei campanii de testare pentru detectarea COVID-19 pe un eşantion de 27.000 de persoane care nu prezintă simptomele bolii, în scopul realizării unui studiu pe tema imunităţii colective, informează AFP, preluat de Agerpres.

Scopul acestui studiu, care, într-o primă etapă, va cuprinde 5.000 de persoane, este măsurarea ratei de contaminare a populaţiei.

“Există un anumit număr de oameni care nu este inclus în statisticile referitoare la cazurile pozitive, deşi au fost contaminaţi – nici măcar ei nu ştiu că au fost infectaţi întrucât nu au prezentat simptome, dar sistemul lor imunitar a fabricat anticorpi şi pot fi contagioşi”, a precizat ministrul Sănătăţii pentru presă.

Testul se va baza pe răspunsul imunitar, adică pe producţia de anticorpi în faţa virusului, care va putea fi detectat la persoanele care nu au probleme de sănătate în prezent.

În următoarele două săptămâni, vor fi realizate teste serologice de depistare pe voluntari asimptomatici din toate categoriile de vârstă şi din regiuni ale ţării afectate în grade diferite de pandemie.

Rezultatele ar urma să fie cunoscute la începutul lunii mai, potrivit ministrului ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech.

Până în prezent, 6.914 de persoane au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în Republica Cehă începând cu data de 1 martie, acest bilanţ incluzând şi 196 decese.

Guvernul ceh a anunţat săptămâna trecută un plan de renunţare la restricţii în cinci etape, începând cu 20 aprilie şi până pe 8 iunie, care va putea fi modificat în funcţie de evoluţia epidemiei.