16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 21:29
No menu items!

CEDO a pronunțat decizia – pilot în cazul României: 6 luni pentru un plan de măsuri la Penitenciare

spot_img

Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere României adoptarea unui plan de măsuri pentru suprapopularea și condițiile din penitenciare, care sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi relevă o disfuncţionalitate structurală, potrivit deciziei-pilot, prezentată astăzi. CEDO dă un termen de șase luni țării noastre pentru a rezolva problema.

Condițiile de detenție din sistemul penitenciar din România sunt contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului și relevă o disfuncționalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis marți CEDO, în cazul ”Rezmiveș și alții împotriva României”.

Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenției, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condițiile de detenție din închisorile românești, precum și din arestul poliției.

CEDO a hotărât că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.

Asyfel, Remiveş şi Gaszi vor primi despăgubiri în valoare de 3.000 de euro fiecare, iar Mavroian şi Moşmonea câte 5.000 de euro fiecare. În plus, Moşmonea va primi 1.850 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Procedura pilot, aşa cum este descrisă în regulamentul Curţii Europene a Drepturilor Omului, se aplică atunci când Curtea consideră că pe rol se înregistrează un număr semnificativ de cereri similare a căror cauză este comună şi pare să fie o disfuncţionalitate structurală sau sistemică în statul pârât.

Prin această formă de cooperare cu statul, examinează pentru a stabili dacă există disfuncţionalităţi în plan naţional, iar dacă acestea există, CEDO fixează un cadru temporal, în care guvernul trebuie să identifice şi să implementeze măsuri cu caracter general pentru a remedia neregulile constatate.

R.D.