13.5 C
București
vineri, 23 aprilie 2021 - 3:01

CEDO pregăteşte penalizarea Rusiei privind şcolile cu predare în limba română din Transnistria

 Rusia închide peste 700 de şcoli din cauza problemelor demografice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului se pregăteşte să penalizeze Rusia pentru nerespectarea deciziei prin care Moscova a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor la educaţie în şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, relatează IPN, în pagina electronică, conform Mediafax.

CEDO va examina situaţia în acest caz în luna iunie, a declarat avocatul Asociaţiei Promo-LEX, Alexandru Postică. El a adăugat că urmează să fie calculate şi penalităţi pentru că Rusia nu a plătit până acum reclamanţilor despăgubirile stabilite de CEDO.

La 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană care studiază în şcoli cu predare în grafia latină şi a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată. După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz.

Instanţa a condamnat Federaţia Rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreană, dar şi pentru că Moscova a susţinut Tiraspolul acordându-i sprijin militar, economic şi financiar.

CEDO a condamnat Federaţia Rusă după opt ani de la depunerea dosarului. În 1994, autorităţile separatiste transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ din regiune să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numărul elevilor din aceste şcoli a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

C.A.