-1.6 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 12:57
No menu items!

CEDO dă câștig de cauză celui ce l-a insultat pe președintele Franței în 2008

spot_img

CEDO dă câștig de cauză celui ce l-a insultat pe președintele Franței în 2008
foto: luju.ro

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului i-au dat câștig de cauză unui cetățean francez, care fusese condamnat de instanțele naționale pentru că l-a insultat pe președintele Nicolas Sarkozy, în timpul unui eveniment din februarie 2008.

Potrivit deciziei CEDO, care nu este definitivă, autoritățile franceze i-au încălcat dreptul la libertate de exprimare cetățeanului francez care l-a insultat pe șeful statului.Herve Eon a purtat o pancartă, la un eveniment politic, prin care îi transmitea președintelui Nicolas Sarkozy, „Casse toi pov’con” (Dispari, nenorocitule – traducere aproximativă).

 În opinia CEDO, expresia respectivă este “literalmente ofensatoare la adresa preşedintelui Republicii”, dar ea nu constituie, totuşi, “un atac personal gratuit”.

În noiembrie 2008, o instanță din Laval l-a găsit vinovat pe Herve Eon pentru insultarea președintelui Franței și l-a amendat cu 30 de euro, pedeapsă care a fost suspendată.

Ulterior, în martie 2009, o instanță superioară a decis că cetățeanu francez, activist socialist și ales local în departamentul vizitat de Sarkozy, nu a acționat cu bună credință, din moment ce a recunoscut în fața completului de judecată că se simțise mâhnit la acea vreme pentru că tocmai îi eșuase o campanie îndelungată de susținere a unei familii din Turcia care locuia ilegal în Franța. Ulterior, apelul i-a fost respins de Curtea de Casație a Franței.

C.I.