7.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 1:36

CEDO condamnă Ucraina în cazul Timoşenko

spot_img

CEDO condamna Ucraina in cazul Timosenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ucraina în dosarul fostului premier Iulia Timoşenko, care se află în închisoare din 2011, considerând drept “arbitrară şi ilegală” plasarea sa în detenţie provizorie. Judecătorii de la Strasbourg au condamnat, în unanimitate, Ucraina pentru patru încălcări ale drepturilor fundamentale ale Iuliei Timoşenko.

Curtea a “stabilit în special că detenţia provizorie a lui Timoşenko a fost arbitrară”. Judecătorii au relevat mai multe încălcări ale atricolului 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (“dreptul la libertate şi securitate”) şi articolului 18 (“limitatea utilizării restricţionării drepturilor”).
Ei au respins, în schimb, plângerea privind presupuse rele tratamente în închisoare, denunţate de către opozantă.

Magistraţii CEDO au stabilit că Timoşenko a fost împiedicată să conteste în justiţie plasarea sa în detenţie. Ei au relevat, mai ales, că încarcerarea celei “care conducea unul dintre principalele partide de opoziţie” nu a fost motivată de riscul ca aceasta să se sustragă autorităţii judiciare, ci prin “alte motive”. Timoşenko a fost condamnată, ulterior, definitiv, în august 2012, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Imediat după această pronunţare CEDO, avocatul Iuliei Timoşenko Serghi Vasenko l-a îndemnat pe preşedintele Viktor Ianukovici să o elibereze “de îndată” pe clienta sa. “Îi cer preşedintelui Ianukovici să nu facă apel, ci să aplice această decizie. Iar singura modalitate de a face acest lucru este de o elibera pe doamna Timoşenko de îndată”, a spus el.

Cele două părţi dispun, de-acum, de un termen de trei luni pentru a cere o eventuală examinare a acestui caz de către instanţa supremă a CEDO, Marea Cameră.

Raluca Dan

FOTO maramedia.ro