-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 10:17
No menu items!

CEDO condamnă Rusia în legătură cu arestarea lui Garry Kasparov

spot_img

CEDO condamnă Rusia în legătură cu arestarea lui Garry Kasparov

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că autorităţile ruse au încălcat libertatea de reuniune şi de asociere prin arestarea opozantului Garry Kasparov în 2007, în timpul unei manifestaţii la Moscova, notează AFP.

Reţinerea fostului campion de şah, devenit un opozant notoriu faţă de Kremlin, şi a altor opt opozanţi ruşi „nu a fost o măsură proporţionată pentru menţinerea ordinii publice”, au precizat judecătorii europeni.

La 14 aprilie 2007, Kasparov a fost reţinut împreună cu sute de persoane, încercând să se alăture unei manifestaţii în centrul Moscovei, împotriva politicii preşedintelui Vladimir Putin. Persoanele arestate au fost eliberate în seara aceleiaşi zile.

Garry Kasparov, la acel moment unul din liderii mişcării de opoziţie „O Altă Rusie”, a fost reţinut vreme de cinci ore într-un comisariat, după care a fost trimis în faţa unui tribunal care l-a condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de ruble (28,5 euro) pentru participarea la un marş neautorizat.

Autorităţile ruse vor trebui să achite opozantului 10.000 de euro., iar alţi doi reclamanţi vor primi aceeaşi sumă, alţi şase vor primi 4.000 de euro fiecare, cu titlul de daune morale.

C.A.