18.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 6:06
No menu items!

CEDO cere Rusiei să nu aplice pedeapsa cu moartea în cazul celor doi cetăţeni britanici

spot_img

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Rusiei să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva celor doi cetăţeni britanici de către o instanţă pro-rusă din autoproclamata Republică Populară Doneţk nu este aplicată, relatează CNN.

CEDO a anunţat, joi, că a decis să acorde măsuri provizorii în procesele britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner, cerând Rusiei să asigure ”condiţii adecvate de detenţie” şi acordarea oricărei asistenţe medicale necesare.

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să acorde măsuri provizorii în procesele Pinner împotriva Rusiei şi Ucrainei şi Aslin împotriva Rusiei şi Ucrainei (cererea nr. 31217/22 şi 31233/22) privind doi cetăţeni britanici care sunt membri al Forţelor Armate ale Ucrainei”, a precizat CEDO într-un comunicat de presă.

Potrivit CEDO, Curtea a transmis în special Guvernului Federaţiei Ruse, în temeiul Articolului 39 (măsuri provizorii) din Regulamentul Curţii, că ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva inculpaţilor nu este aplicată.

CEDO poate dispune măsuri provizorii în procesele în care instanţa consideră că există un ”risc iminent de daune ireparabile”. Astfel de măsuri sunt adoptate doar ”în mod excepţional”, potrivit instanţei.

Rusia rămâne parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului până pe 16 septembrie, a menţionat Consiliul Europei. Calitatea de membru conferă instanţei jurisdicţie în procesele care implică Federaţia Rusă.

Cei doi cetăţeni britanici şi cetăţeanul marocan Brahim Saadoune au fost condamnaţi la moarte pe 9 iunie, sub acuzaţia că sunt ”mercenari” pentru Ucraina.

                                                                                                                 Adina Silav