1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 4:05
No menu items!

CEC Bank ar putea fi obligată să garanteze creditul Ioanei Băsescu cu banii statului

spot_img

ghetea ghiul

CEC Bank ar putea fi obligată de BNR să provizioneze integral creditul de 1 milion de euro contractat de Ioana Băsescu, dacă în urma controlului care va începe săptămâna viitoare se constată nereguli. Deși reprezentanții băncii centrale spun că pentru provizion nu vor fi folosiți ”banii publicului”, CEC Bank este o bancă de stat, ale cărei venituri (deci și profit încasat de stat prin dividende), vor fi afectate semnificativ dacă împrumutul intră în default (nu va fi achitat de contractant).

„Banii publicului sunt banii în conturile CEC. Dacă domnul Gheţea ia un milion din conturi este pasibil de puşcărie (pentru a proviziona creditul n.r.). Deci banii publicului, se exclud. Nu sunt banii ţării la CEC, sunt banii CEC. E bancă-bancă şi acolo sunt banii din profituri, din rezerve. Cert este că milionul respectiv, pe care Banca Naţională l-ar dicta ca provizion dacă este cazul, milionul nu va fi din bani publici”, a declarat, vineri, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

CEC Bank, bancă deţinută integral de statul român, a încheiat deja anul 2012 cu un profit brut de 33,5 milioane de lei, pe standarde internaţionale de contabilitate (IFRS), de circa patru ori mai mic decât în urmă cu un an, în special pe fondul creşterii cu peste 50% a provizioanelor. Asta în condițiile în care, în 2011, CEC Bank a obținut un profit brut de 128 de milioane de lei.

Provizionul specific de risc de credit este acel provizion constituit de băncile comerciale, în funcție de categoriile de credit și de plasamentele deținute în portofoliu. Potrivit reglementărilor Băncii Naționale a României (BNR), băncile comerciale sunt obligatate să regularizeze lunar provizioanele specifice de risc și să constituie provizioane prin includerea pe cheltuieli.

Micșorarea sau anularea provizionului (în cazul în care creditul este achitat) se face prin includerea acestuia pe venituri.

Banca Naţională va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, potrivit directorului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

De asemenea, o comisie parlamentară mixtă va ancheta situaţia creditului de la CEC şi a terenurilor cumpărate de Ioana Băsescu.

Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

Surse guvernamentale au declarat recent, pentru Sursa Zilei, că Ioana Băsescu a fost ajutată în obținerea creditului de către oficiali ajunși în poziții-cheie în CEC Bank cu susținerea PDL. Negocierile s-ar fi purtat cu acordul președintelui băncii, Radu Ghețea (foto), pentru a cărui menținere în funcție a intervenit, personal, președintele Traian Băsescu.

Cosmina Croitoru