5.4 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 23:39
No menu items!

Cea mai mare STEA din Univers se pregăteşte să EXPLODEZE

spot_img

W26

Cea mai mare stea din Univers cunoscută până în prezent se pregăteşte „să moară”, întrucât este pe cale să explodeze, a anunţat miercuri o echipă internaţională de astronomi, informează huffingtonpost.com.

Folosind un telescop administrat de European Southern Observatory (ESO) din Chile, astronomii au anunţat că au identificat mai multe „semnale de avertizare” emise de o stea denumită W26.

Steaua,  aflată la o distanţă de 16.000 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Altarul, are un diametru de 3.000 de ori mai mare decât cel al Soarelui, fiind cea mai mare stea din Univers cunoscută până în prezent.

„W26 este cea mai mare stea cunoscută din Univers”, potrivit unui comunicat emis de Royal Astronomical Society (RAS).

W26, observată pentru prima dată în 1998, este o stea din clasa „superuriaşelor roşii”, stele de mari dimensiuni cu o durată scurtă de viaţă, de câteva milioane de ani, după care îşi epuizează combustibilul nuclear şi explodează în supernove.

W26 a început să devină instabilă şi să îşi elimine învelişurile exterioare, o etapă-cheie în procesul ei de distrugere, conform unui studiu apărut în publicaţia britanică Monthly Notices editată de RAS.

Observaţiile făcute de astronomi sugerează faptul că „W26 se apropie de sfârşitul vieţii sale şi va exploda în cele din urmă într-o supernova”.

W26 este localizată într-un roi stelar denumit Westerlund 1, în care se află sute de mii de stele. Westerlund 1 este cel mai mare grup de stele din galaxia noastră, Calea Lactee.

C.A.