11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 17:09

Cea mai mare despăgubire din ultimii ani pentru o casă. Acordată pentru acoperirea daunelor provocate de un incendiu

spot_img

Cea mai mare despăgubire, acordată anul trecut, în baza unei poliţe de asigurare facultativă pentru locuinţe, a fost de aproximativ 400.000 euro (1,9 milioane lei), pentru a acoperi daunele provocate de un incendiu.

”Cea mai mare despăgubire acordată anul trecut de asigurătorii membri UNSAR, în baza unei poliţe de asigurare facultativă pentru locuinţe, a fost de circa 400.000 euro (1,9 milioane lei), cu 145% mai mare faţă de cea mai mare despăgubire achitată în 2019”, a anunțat, luni, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Aceasta a fost achitată pentru acoperirea daunelor cauzate de un incendiu.

De altfel, incendiul este cauza generatoare a celor mai mari 5 daune achitate în 2020 în baza poliţelor destinate locuinţelor. Anul trecut, valoarea acestui top 5 a fost de aproximativ 4,6 milioane lei, în creştere cu 66% faţă de valoarea înregistrată în 2019.

„Aceste realităţi confirmă importanţa protejării unuia dintre cele mai importante bunuri pe care le avem – locuinţa. Conform statisticilor, peste 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc. Cu toate acestea, la nivel naţional, sub 20% din totalul locuinţelor sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare facultativă”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

În timp ce asigurarea obligatorie a locuinţei PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, până la limita de 20.000 euro/ 10.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei), o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.

Mai mult, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, asigurarea aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor). Spre exemplu, avariile accidentale ale instalaţiilor interioare au generat 23% din numărul dosarelor de daune achitate în ultimii 2 ani de către asigurătorii membri UNSAR.

                                                                                                                 Adina Silav