17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 22:46
No menu items!

Cea mai mare cerere de azil din istoria României. Mulți sunt copii singuri

spot_img

Anul 2020 a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil din istoria României. Este vorba despre 6156, dintre care 1551 copii, majoritatea sosiți fără familia lor alături. În primele șase luni ale acestui an, s-a înregistrat aproape același număr de cereri câte au fost în tot anul trecut.

„În anul 2020 a fost înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil din istoria României – 6156, dintre care 1551 au fost copii şi 4607 adulţi. Alarmant este faptul că din cei 1.551 de copii 62% dintre aceştia au fost copii neacompaniaţi, copii care au venit fără familia lor alături.

Această tendinţă ascendentă continuă şi în primele şase luni ale anului 2021, doar în primul semestru au fost depuse 5.102 cereri, dintre care 1.511 minori, dintre aceştia 875, mai mult de jumătate, fiind copii singuri”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, în cadrul unei dezbateri.

Cei mai mulți sosesc din Afganistan, mai ales după criza umanitară declanșată o dată cu preluarea pueterii de către talibani. 70% reprezintă procentul cetățenilor afgani din totalul celor care au cerut azil în România. Urmează Siria cu 15% şi Irak cu 7% şi apoi celelalte ţări cu procente mai mici Bangladesh, Iran, Somalia, Pakistan ,Yemen şi Eritrea.

Reprezentanții „Salvați Copiii” spun că cerere enormă din ultima perioadă necesită noi planificări și noi măsuri de sprijin și suport.

„Una din cele mai mari dificultăţi care se răsfrânge asupra minorilor neînsoţiţi este legată de desemnarea reprezentantului legal care are rolul de a reprezenta interesele copilului neînsoţit pe tot parcursul procedurii de acordare a unei forme de protecţie internaţională. Din experienţa noastră de până acum, până la numirea acestuia, copiii beneficiază doar de o parte din drepturile şi asistenţa de care au nevoie”, a mai precizat Gabrielei Alexandrescu.

„Copiii prinşi în teatrele de război sunt într-o situaţie dramatică. În ultima lună, odată cu retragerea forţelor aliate din Afganistan, sute de copii din Afganistan au fost nevoiţi să îşi abandoneze casa şi, în multe cazuri, familia, şi să fugă din calea violenţelor. E nevoie de o intensificare a serviciilor sociale în centrele de refugiaţi, şi aşa încărcate, iar pandemia pune probleme suplimentare”, a atras atenția Gabriela Alexandrescu.

                                                                                               C.Dumitrescu