27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 23:12
No menu items!

CE va lansa primul raport anticorupţie pentru toate statele membre

spot_img

 România a avut a șaptea creștere economică din UE în T2, la fel ca Danemarca, Franța și Letonia

 Comisia Europeană a anunţat, vineri, că va lansa, cel mai probabil la 6 februarie, primul raport anticorupţie în cadrul căruia va fi prezentată situaţia din toatele cele 28 de state membre, în condiţiile în care măsurile împotriva acestui fenomen sunt, în general, nesatisfăcătoare”, potrivit unui comuicat al CE.

„Corupţia continuă să fie una dintre cele mai mari provocări în Uniunea Europeană – un fenomen care costă economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro anual”, se arată în comunicat.

Executivul european notează că, „în ciuda iniţiativelor politice şi legale luate în statele membre până acum, rezultatele eforturilor anticorupţie în UE rămân, în general, mai degrabă nesatisfăcătoare”.

În raportul a cărui publicare este programată pentru 6 februarie, CE îşi propune să prezinte situaţia din fiecare stat membru în ceea ce priveşte corupţia, ce politici au efecte, și îmbunătățirile care pot fi aduse. Totodată, raportul va cuprinde un capitol referitor la procedurile de achiziţii publice şi la măsurile anticorupţie luate de statele membre în acest domeniu.

Raportul va include şi două Eurobarometre privind percepţia asupra corupţiei în rândul cetăţenilor europeni şi a companiilor.

În cadrul prezentării rapoartelor MCV pentru România şi Bulgaria, Mark Gray a fost întrebat dacă primul raport anticorupţie al CE va cuprinde părţi din MCV.

„Ceea ce pot spune este că MCV şi raportul anticorupţie vor fi pe deplin coerente, dar nu urmăresc aceleaşi scopuri. Există un raport specific pentru Bulgaria şi România şi toţi ştim că se bazează pe angajamentele luate la aderare. Obiectivele stabilite şi pe care le evaluăm nu acoperă aceleaşi domenii, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, şi în cazul Bulgariei lupta împotriva crimei organizate”, a precizat Mark Gray.

C.A.