15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 16:13
No menu items!

Ce va face Iohannis cu DNA şi ANI. Ponta numără dosarele din PNL

spot_img

Fiecare dintre cei doi contracandidaţi la prezidenţiale şi-au prezentat, marţi seara, proiectele legate de independenţa justiţiei

Ponta_Iohannis

A doua temă a confruntării de marţi seara dintre cei doi candidaţi la prezidenţiale, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, a fost independenţa justiţiei şi cum se reflectă aceasta în proiectele de ţară ale celor doi.

Despre anticorupţie, o temă foarte dragă mie. În calitatea mea de preşedinte voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. În ce priveşte DNA, CSM, ANI şi imunitate, în ultimii ani, unele lucruri au mers bine, altele destul de prost. A mers bine independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept. DNA şi în ultimele săptămâni a dus noi şi noi cazuri de corupţie la lumina zilei. Voi lua toate măsurile care se impun pentru ca acest demers să continue, să facem curăţenie. În ce priveşte ANI, cred că trebuie îmbunătăţit mersul lucrurilor, avem legislaţii incompatibile. Este bine să se consolideze ANI, iar legislaţia să fie unificată. La imunitate, la art 92 citim (in Constituţie – n.r.) că preşedintele are imnunitate. Acest lucru mi se pare că este un lucru la care putem renunţa. Voi solicita comisiei care se ocupa de revizuirea Consitutiei sa renuntam la o imunitate totala a preşedintelui, nu are nevoie de aşa ceva. Doar pentru chestiuni politice, nu în fapte penale. E inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetaţi pentru că PSD voteaza împotriva anchetării lor. Aceste lucruri trebuie schimbate.

Klaus Iohannis
candidatul ACL la Preşedinţia României

Spre deosebire de vorbe goale, eu pot garanta cu fapte: actualul şef al DNA a fost propusă de mine. Preşedinta ICCJ a fost votată inclusiv de ministrul justiţiei. Tot ce eu am făcut ca premier, voi face ca preşedinte. De ceea ce trebuie să scăpăm în continuare e discursul dublu, demagogie. Îi reamintesc domnul Iohannis că domnul Vosganian e în această situaţie, Victor Paul Dobre, senatorul Akos Mora declarat incompatibil şi e în Parlament. La fel domnul Chiuariu. Azi DNA a propus arestarea lui Mircea Roşca, şeful PNL Prahova. Dl Iohannis a vorbit de art. 92, care se referă la atribuţii în domeniul apărării. Art. 84 se refera la imunitate. Preşedintele României se referă la imunitate, prevederile art. 72 se ocupă corespunzător. Dacă vorbim despre ceva, să ştim despre ce vorbim. Atât are azi preşedintele, ca deputaţii şi senatorii. În 2012, domnul Iohannis, a fost lovitură de stat sau aplicarea Constituţiei?

Victor Ponta
candidatul PSD la Preşedinţia României

Preşedintele CJ Constanta, Argeş, Mehedinţi, şi alţi câţiva … ce vă spune această enumerare? Sunt unii dintre respectabilii PSD-işiti care au probleme cu legea, sunt cercetaţi sau condamnaţi. Dacă mergem în istoria PSD, avem şi un fost premier care a fost condamnat. Nu ştiu daca e cazul ca dl Ponta să enumere pe cei care au avut probleme cu legea în PNL. Şi pentru unii, şi pentru alţii să rămână valabilă afirmaţia mea, să plateasca toţi. Pentru 2012, chestiunea a fost analizată de CCR care a constatat că procedurile au fost legale.

Klaus Iohannis
candidatul ACL la Preşedinţia României