3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 0:56
No menu items!

CE trimite România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei

spot_img

CE trimite România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei

Comisia Europeană a anunțat prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul său că va trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei.

România a transpus, până în prezent, doar parţial directivele privind energia electrică şi gazele, cu toate că statele membre ar fi trebuit să transpună integral aceste directive până la 3 martie 2011.

Pentru fiecare directivă transpusă parţial, Comisia propune o penalitate zilnică de 30 228,48 EUR, nivelul fiind stabilit în funcție de durata şi gravitatea neîndeplinirii obligaţiilor.

În cazul unei hotărâri pozitive a Curţii, penalităţile se vor achitata de la data hotărârii până la momentul încheierii transpunerii. Valoarea finală a penalităţilor zilnice va fi stabilită de Curte.

România a adoptat deja o parte substanţială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică şi gazele naturale, însă mai sunt dispoziţii care nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională, cum ar fi cele care se referă la protecţia consumatorilor şi la anumite îndatoriri ale autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.

Comisia a trimis României, în septembrie 201, scrisori de punere în întârziere cu privire la transpunerea celor două directive, care au fost urmate de avize motivate, emise în februarie 2012. Cu toate acestea, nu s-a realizat încă transpunerea integrală a directivelor.

Acţiunea de joi este în conformitate cu obiectivul Comisiei de a asigura respectarea deplina de către statele membre a normelor care reglementează piaţa internă a energiei. În cursul anului 2012 şi la începutul anului 2013, alte câteva state membre au fost deja trimise în faţa Curţii pentru transpunere parţială.

C.I.