7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:48

Ce trebuie să știe românii care merg la muncă în Marea Britanie

Uniunea Europeană (UE) ar putea oferi Marii Britanii un mijloc de a controla ajutoarele sociale pentru imigranții europeni, după ce premierul David Cameron a pus această problemă în dezbaterea legată de menținerea țării în UE, susțin surse diplomatice europene, citate de AFP.

David Cameron cerea – înainte de referendumul asupra menținerii țării sale în UE, organizat până la sfârșitul lui 2017 – instrumente pentru a controla mai bine imigrația cetățenilor europeni și care i-ar putea lipsi pe aceștia din urmă de alocații sociale în primii patru ani de ședere în Marea Britanie.

Marea Britanie vrea să se asigure că se poate apăra de abuzul de alocații sociale. Ne putem imagina alte modalități de a face acest lucru – ceea ce ar putea fi un sistem de frânare de urgență“, a explicat o sursă diplomatică.

Această clauză specială ar permite Marii Britanii să limiteze imigrația provenind din celelalte 27 de țări membre, în cazul în care serviciile publice britanice sunt depășite de situație sau dacă securitatea socială este victima unor abuzuri repetate, au mai precizat sursele citate.

Clauza ar face parte dintr-o serie de măsuri propuse Londrei, cu scopul de a răspunde revendicărilor lui Cameron pentru evitarea unui “Brexit”.

“Cred că, în contextul crizei zonei euro și a crizei migranților, impactul pe termen scurt este că oamenii gândesc”, a declarat David Cameron, într-un interviu pentru “The Spectator”.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut cunoscut deja că se așteaptă la un acord, în februarie, cu Marea Britanie.  

Premierul britanic efectuează în prezent un turneu în țările din estul UE pentru a obține adeziunea la reformele pe care le dorește în cadrul Uniunii. Săptămâna trecută, David Cameron a fost în Bulgaria, iar săptămâna aceasta în România și Polonia.