19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:47
No menu items!

Ce trebuie să le cumpărăm copiilor pentru prima zi de școală

spot_img

180.000 de copii vor începe școala pentru prima dată, luni, 14 septembrie, iar alte 3 milioane de elevi reîncep cursurile.

Părinții trebuie să-i pregătească pe cei mici, mai ales cu rechizite care să îi atragă, iar pentru asta sunt dispuși să cheltuiască, zilele următoare, cât este necesar. Conform unor studii de piață, cumpărăturile pentru școală sunt lăsate pentru ultima săptămână înainte de începerea școlii, sau chiar în prima săptămână de școală, pentru cei care achiziționează rechizitele în funcție de cerințele învățătorilor.

Aceleași studii arată însă că peste 85% dintre copii știu exact ce rechizite vor, iar părinții trebuie să țină cont de dorințele copiilor. O mică parte dintre părinți preferă să meargă singuri la cumpărarea rechizitelor, limitându-se, conform statisticilor, la achiziționarea unui penar, a câtorva caiete și a unui set de culori, urmând ca după începerea cursurilor să vină cu lista făcută de învățătoare pentru cumpărarea celorlalte rechizite necesare.

Coșul de cumpărături pentru un necesar minim, format din: un caiet de matematică de 48 de file, unul de caligrafie tip I, un penar cu stilou, creion și gumă de șters și un set de culori, nu trebuie să depășească 50 de lei, dacă părinții nu vor să cumpere produse la modă, mai costisitoare.

Specialiștii spun însă că majoritatea copiilor preferă să meargă șa școală cu personajul preferat, pe ghiozdan, pe caiete, penar sau alte rechizite. De asemenea, o culoare atractivă este importantă pentru un sfert dintre școlari, iar accesoriile contează pentru 37% dintre copii.

Un ghiozdan colorat pentru clasele mici poate să coste între 50 de lei şi 400-500 de lei, cele cu personaje din desene animate fiind mai scumpe. La costul rechizitelor şi ghiozdanului se poate adăuga şi cel al uniformei şcolare, care variază în jurul sumei de 100 de lei.

Pentru cumpărăturile legate de școală, 70% dintre părinţi combină magazinele online, cele specializate şi hypermarket-urile, în funcţie de nevoi şi oferte, şi 47% chiar vizitează minim trei magazine pentru a se asigura că au cele mai bune oferte. 62% dintre respondenţi au cumpărat sau plănuiesc să facă şi cumpărături online.

Anul şcolar 2015-2016 începe pe 14 septembrie şi se termină pe 17 iunie. Prima vacanţă va fi între 31 octombrie şi 8 noiembrie pentru învăţământul primar, urmată de vacanţa de iarnă în perioada 19 decembrie-3 ianuarie, cea intersemestrială între 30 ianuarie-7 februarie şi vacanţa de primăvară, între 23 aprilie și 3 mai. Vacanţa va cuprinde şi Paştele, care în 2016 este sărbătorit pe data de 1 mai.