Ce sume pierd la salarii funcționarii înalți din Ministerele Agriculturii, Finanțelor, Muncii, MAI și MAE. GRAFICE

Cele mai mari sume le vor pierde directorii din Ministerul Afacerilor Externe, iar cei mai câștigați vor fi medicii primari și profesorii universitari, potrivit unor calcule realizate la nivelul ministerelor, pentru aplicarea de la 1 ianuarie a legii salarizării.

Cea mai mare scădere în cazul funcționarilor de rang înalt este în dreptul directorilor generali de grad II din MAE, cu un minus de peste 3.400 de lei din brut.

La Ministerul Agriculturii, cele mai mari scăderi vor fi la funcționarii de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură), unde directorul executiv va pierde peste 1.900 de lei la brut.

În cazul Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, cele mai mari scăderi le vor avea șefii de birou din Minister, cu un minus de peste 700 de lei.

La Ministerul Afacerilor Interne, cele mai mari scăderi le vor avea managerii publici din aparatul central. În cazul a aproximativ 8.000 de polițiști, se înregistrează diminuări salariale în medie de 400 lei brut, din cauza eliminării din legislație a majorării de 40% la salariul de funcție pentru asigurarea continuității serviciului de la domiciliu. În 2022, acest personal nu va mai înregistra pierderi salariale.

Și în Ministerul Muncii, cele mai mari scăderi se vor înregistra în aparatul central.

Din anexele cu exemple de creșteri din Ministerul Sănătății, rezultă că cele mai mari creșteri nete vor fi în cazul medicilor primari, iar cele mai mari creșteri procentuale le vor avea medicii rezidenți. Conform art.38 alin.(3) lit.b din Legea-cadru nr.153/2017, de la 1 martie 2018 funcțiile de medici și asistenți medicali din unitățile sanitare publice vor beneficia de o majorare a salariului de baza la nivelul celui stabilit de lege pentru anul 2022.

În educație, cele mai mari creșteri le vor avea profesorii univeristari, iar profesorii debutanți se vor apropia de 3.000 de lei brrut lunar.

Conform art.38 alin.(3) lit.d din Lege-cadru nr.153/2017 de la 1 martie 2018 cuantumul brut al salariilor de baza si al sporurilor de care beneficiaza personalul care ocupa functii didactice din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar de stat se majoreaza cu 20 % fata de luna februarie 2018.

T.S.

NICIUN COMENTARIU