8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 9:09

Ce spune Ludovic Orban despre data alegerilor parlamentare

spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat că i se pare foarte straniu faptul că parlamentarii refuză să stabilească data alegerilor, iar pentru asta nu pot fi sancționați. 

“Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabilește data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu, foarte ciudat”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a amintit că Guvernul a propus ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 6 decembrie.

„Noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituționale și în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligați să facem lucrul acesta, pentru că acestea sunt prevederile legii.

De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ții cont de două elemente constituționale. Durata mandatului de parlamentar, care e 4 ani și durata mandatului expiră pe 20 decembrie.

În plus, ai termenul constituțional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care Președintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima ședință de validare a mandatelor și de depunere a jurământului. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie”, a afirmat Orban.