-4.1 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 1:09
No menu items!

Ce spune Iohannis despre posibilitatea ca președintele României să fie membru de partid

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferințe de presă, despre campania electorală și alegerile locale ce urmează, în condiții de pandemie. El a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor pe teme diverse, de la începerea școlii până la teme politice.

El a precizat că „organizarea scrutinului în siguranță este posibilă dacă vom respecta cu toții un set de reguli”, iar, „un scenariu cu risc zero nu există”. „Dacă toate măsurile speciale sunt aplicate riscul poate fi redus la un minim”, a spus Iohannis.

El a confirmat posibilitatea redeschiderii restaurantelor de la 1 septembrie.

„Pot să vă dau câteva informații noi. Sunt două domenii în care consider că e important să se reia activitatea atât cât se poate în condiții de siguranță. Primul sector, la care țin foarte mult, e zona culturală. Teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil din 1 septembrie, în condiții speciale de siguranță, cu locuri libere între spectatori, cu mască, cu respectarea condițiilor care vor fi stabilite. Dar cred că e important ca acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură? Al doilea sector în suferință, și unde e bine să se reia activitatea unde se poate, e sectorul HORECA; în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, după un timp nu se vor mai putea folosi terasele. După 1 septembrie, în anumite condiții restaurantele se pot deschide în interior. Nu vor putea fi folosite toate mesele. Specialiștii vor stabili probabil mâine un prag care decide riscul de infectare și unde va fi depășit se va restricționa funcționarea restaurantelor în interior. Cred că aceste două sectoare sunt importante, cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie putem face acest pas. Evident nu ne întoarcem la normalitate, se vor respecta regulile, normele, dar e bine să se reia funcționarea unde e posibil”.

Pus să comenteze imaginile cu șefi ai poliției la negocieri cu membrii clanului Duduianu și întrebat dacă îi cere demisia ministrului de interne, Iohannis a subliniat că „aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public”. La insistența unui alt jurnalist, președintele a precizat că a cerut explicații ministrului cu mult timp înainte să se publice informațiile în presă. „Am primit explicațiile, dar nu este rolul meu să explic în detaliu. E nevoie de explicații clare și publice din partea șefilor din MAI. Le voi solicita să explice public despre ce a fost vorba”, a spus Iohannis.

Ultima întrebare a venit de la Iosif Buble, de la stiripesurse.ro – Credeți că ar trebui modificată Constituția astfel încât președintele să fie membru de partid? „Cred că poate să fie sau să nu fie membru de partid, după părerea mea nu prea contează, important este cum acționează, și cred că e important să acționeze pentru România și pentru români”, a spus Iohannis.