16.2 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 19:26

Ce spune Florin Cîțu despre proiectul de buget: “Nu știu cum a ieșit că sunt mai puțini bani”

Premierul Florin Cîțu a susținut, sâmbătă, o conferință de presă în care a făcut precizări legate de vizita la Bruxelles, de proiectul de buget, de execuția bugetară, dar și de noile tranșe de vaccin alocate României. “Se va juca cu mandatele pe masă”, a amenințat Cîțu. 

Principalele declarații ale lui Cîțu: 

2,4 milioane de doze în martie

“Am prezentat situaţia din România, cum ne-am pregătit campania de vaccinare şi am fost felicitaţi pentru cum am pregătit campania de vaccinare. Am mulţumit preşedintelui Comisiei Europene pentru modul în care a pregătit toată această campanie, prin faptul că a început în acelaşi timp în fiecare ţară. Comisia Europeană a negociat în numele tuturor pentru că, altfel, am fi avut probleme de ofertă a vaccinului în anumite ţări”, a afirmat Florin Cîţu.

El a spus că, deși au fost unele sincope la început, lucrurile funcţionează din ce în ce mai bine. “În martie de exemplu o să primim 2,4 milioane de doze de vaccin, un milion de la AstraZeneca, 1,2, parcă, de la Pfizer şi 230.000 de  la Moderna.  Începând cu aprilie, şi asta a fost concluzia discuţiilor cu doamna preşedinte, lucrurile vor demara şi mai rapid, rămânem la obiectivul de a avea vaccinată 70% din populaţie la sfârşitul verii sau începutul lui septembrie”, a adăugat Cîţu.

Premierul a spus că a discutat şi despre propunerea  de a sprijini procesul de producţie a vaccinului la nivel european. Cîţu a menţionat apoi că Victor Costache, consilierul său onorific pe probleme de sănătate, este în legătură cu reprezentanţi Comisiei pentru a discuta aspecte concrete pe această temă. “Nu în ultimul rând, (…) au fost apreciate (…) eforturile pe care le face România de a sprijini Republica Moldova. Şi aici am spus că eforturile noastre de a vaccina populaţia în Uniunea Europeană sunt foarte bune, sunt binevenite. Dacă noi nu facem nimic pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru să se vaccineze, nu vom putea scăpa de pandemie. Şi aici concluzia a fost unanimă, că Uniunea Europeană va  ajuta şi ţările din jur cu doze de vaccin şi echipamente pentru a putea scăpa de pandemie”, a mai spus Cîțu.

Bani mai mulți pentru Sănătate

Legat de proiectul de buget, Cîțu a ținut să precizeze că Ministerul Sănătății va primi cu 2 miliarde de lei mai mult față de anul trecut. Ce a mai spus premierul despre bugetul pentru 2021:  

  • Nu am primit încă niciun program de restructurare a companiilor de stat. Vreau să anunț că vom face restructurare prin legea bugetului. Noi le-am plafonat cheltuielile salariale la nivelul anului 2020. Îi anunț pe toți cei care conduc companii că nu voi aștepta până la finalul anului ca să vad apoi că n-au făcut nicio reformă. Le-am dat timp până la jumătatea anului să înceapă reformele.
  • În 2020, pentru combaterea efectelor pandemiei s-au alocat 16,3 miliarde de lei, o parte din cheltuielile prevăzute se prelungesc și în 2021.
  • 3 miliarde de lei au însemnat cheltuieli pentru  organizarea alegerilor loale, generale și despăgubiri pentru secetă. Deci, din start, avem execuție bugetară suplimentară față de 2020, pentru asigurarea pensiilor și alocațiilor.
  • Doar prin investitii putem crește economia, nu prin formula brevetată de PSD, ca atare, vom direcționa 61,4 miliarde de lei, 55% din PIB, către investiții.
  • Nu știu cum a ieșit în spațiul public că sunt mai puțini bani la Sănătate. În bugetul pe 2021, la capitolul Sănătate avem alocați 11,4 miliarde de lei. Execuția de anul trecut a implicat 7,2 miliarde de lei, deci anul acesta avem cu 2 miliarde în plus, fără a adăuga și cheltuielile prevăzute pentru pandemie.