11.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 21:16
No menu items!

Ce spune DNA despre o eventuală anchetă în legătură cu ordonanța care scutește OMV Petrom de o plată de 800 milioane euro (DC News)

spot_img

Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu este competentă să ancheteze acte de legiferare cum sunt ordonanțele de urgență ale Guvernului. Este răspunsul transmis de DNA la următoarea întrebare adresată de DC News: „Va începe o anchetă în legătură cu ordonanța de urgență care scutește OMV Petrom de o plată de aproximativ 800 milioane euro?”

DNA le-a transmis jurnaliștilor DC News că „în conformitate cu Decizia CCR nr. 68/27.02.2017 pronunțată ca urmare a sesizării privind existența unui conflict juridic de natură constituțională (dintre Guvernul României și Ministerul Public) aspectele care se referă la acte de legiferare cum ar fi ordonanțe de urgență ale Guvernului nu pot face obiectul activităților de cercetare penală”.

„La solicitarea  dvs. din data de 25 ianuarie 2023, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

În conformitate cu Decizia CCR nr. 68/27.02.2017 pronunțată ca urmare a sesizării privind existența unui conflict juridic de natură constituțională (dintre Guvernul României și Ministerul Public) aspectele care se referă la acte de legiferare cum ar fi ordonanțe de urgență ale Guvernului nu pot face obiectul activităților de cercetare penală”, precizează DNA în răspunsul transmis DC News

Săptămâna trecută, grupul austriac OMV a anunţat, referitor la plata taxei de solidaritate în România, că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

La scurt timp după anunţul OMV, Ministerul Finanţelor a transmis, printr-un comunicat, că transpunerea Regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu.

Prevederile Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, a fost în legislaţia naţională prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în şedinţa de Guvern din 29 decembrie 2022.

Potrivit autorităţilor române, în urma acestei măsuri ar urma să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

Raluca Dan