10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:58

Ce spune șefa DNA despre dosarul lui Victor Ponta

spot_img

Laura Codruța Kovesi a declarat, vineri, la ieșirea de la CSM, că urmărirea penală in rem în dosarul premierului Victor Ponta a fost începută în luna mai

Ponta_Kovesi_SZ

Procurorul șef al DNA a subliniat că acțiunile procurorilor nu au nicio legătură cu agenda publică sau politică, deoarece actele se fac în funcție de cum s-au obținut probele. Astfel, Kovesi a spus că în luna mai a acestui an, procurorii DNA au obținut indicii pentru a începe urmărirea penală in rem pentru faptele din dosarul lui Ponta și Șova. Ulterior, în luna iunie, anchetatorii au decis să înceapă urmărirea penală in personam pe numele premierului, așa că l-au citat ca să-i aducă la cunoștință că cer aviz de la Camera Deputaților pe numele lui.

Întrebată dacă e o coincidență faptul că Victor Ponta a fost citat pentru vineri la DNA, în condițiile în care în Parlament era programată o moțiune de cenzură, Kovesi a spus că procurorul care se ocupă de această anchetă l-a citat pe premier în scris, în urmă cu câteva zile. Mai mult, a subliniat șefa DNA, procurorii nu țin cont de programul de la Parlament sau de la Guvern, ci de probele pe care le administrează.

Urmărirea penală s-a început acum pe numele lui Ponta, deși dosarul a fost redeschis din 2012. Cum scrie și în comunicat, anumite informații,  indicii și probe au fost obținute după administrarea  unor mijloace probatorii în luna aprilie, cu privire la anumite infracțiuni care au fost reținute și de care e suspectat premierul în acest moment. A fost începută urmărirea penală IN REM  în luna mai, deci este o perioadă scurtă de la momentul în care s-au obținut informațiile și până la emiterea ordonanței de efectuare în continuare a urmării penale. Procedura de citare a fost dispusă când am primit o comunicare din partea Parlamentului în care a fost respinsă solicitarea noastră privind arestarea preventivă în acest caz. A doua zi, procurorul a dispus procedurile de citare care s-au desfășurat conform Codului de Procedura Penală.

Laura Codruța Kovesi, procuror șef DNA