joi, 29 octombrie 2020 - 3:26

Ce spun procurorii DNA că a făcut Elena Udrea. UPDATE Udrea: Nu am dat nicio declarație

Rezultatele testelor PCR primite în timp real prin SMS. Implicarea medicilor de familie schimbă procesul raportării

Fluxul informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se modifică începând de săptămâna viitoare, prin actualizarea platformei informatice de colectare...

Care este situația epidemiologică reală în Ilfov. Lista pe localități a ratei de infectare

Rata de infectare în județul Ilfov, transmisă public de Grupul de Comunicare Strategică, pe 26 octombrie, era de 1,86 la mia de locuitori, fiind...

Ion Cristoiu: Cei mai buni votanţi pentru PNL pe 6 decembrie sunt morţii. Mai dă unul din ăia morţi şi pe la PSD, să...

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că discursul preşedintelui Iohannis, după întâlnirea de marţi cu responsabilii  şi specialiştii din sănătate, are un “ caracter sinistru”, unic...

PSD a cedat în fața PNL și a lui Iohannis bătălia pentru fixarea datei alegerilor

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, susține că PSD a pierdut majoritatea în Biroul permanent al Senatului din cauza dezertării senatorului Ion Ganea. Ca urmare a...

Elena Udrea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere

 Udrea 2_SZ

  • UPDATE

Elena Udrea este cercetată de procurorii DNA, sub control juridiar, după cum au precizat oficialii DNA, într-un comunicat de presă transmis joi seara.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 29.01.2015 până la data de 29.03.2015 față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere.

Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata UDREA ELENA GABRIELA trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească mun. București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.
Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

  • UPDATE

După patru ore de stat în sediul DNA, Elena Udrea a ieșit în fața jurnaliștilor și a declarat că nu a fost confruntată cu nimeni și nu a fost audiată.

Atâta atenție pentru mie? Sau mai așteptați pe altcineva? Nu am dat declarații, nu am fost confruntată cu nimeni. Am mai stat, au venit avocații… nu vreau să comentez despre dosar, se ocupă avocații. cu declarația de avere v-am spus cum a fost. Dacă soțul nu-ți spune, de unde să știi de unde veneau banii, întrebați-l pe Dorin Cocoș. Dincolo de asta, dosarul e în lucru.

Procurorii DNA susțin că Elena Udrea, acuzată în dosarul Microsoft, cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia lui Dorin Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu.

Procurorii susțin că în 2009, în baza înţelegerii prealabile cu Gheorghe Ştefan Pinalti şi fostul ministru Gabriel Sandu, Dorin Cocoș i-a cerut lui Claudiu Florică  şi lui Dinu Pescariu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul Ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe. Claudiu Florică își asigura, astfel, firmele, că vor câștiga contractul de licenţiere Microsoft din anul 2009. Fostul soț al Elenei Udrea a primit, conform DNA, de la Claudiu Florică, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 9 milioane de dolari.

Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET în contul Barringwood Investment Ltd , de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferată în contulDD LAND OIL CORPORATE LTD, suma de 2.700.000 euro în contul firmei ESSIM PARTNERS C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisă lui Dorin Cocoş. Disimularea banilor s-a făcut prin contracte fictive.

referat DNA

Anchetatorii au verificat extrasele de cont și au stabilit că, în luna mai 2012, Dinu Pescariu a făcut o plată în sumă de 2.500.000 euro către Stelian Gheorghe, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoș. În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian, Alexandru Faur, a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena – Gabriel la BRD – Group Societe Generale SA.

Procurorii spun că în perioada 2009 – 2010, Dorin Cocoș a creditat în mod repetat S.C. Euro Hotels International Co SRL.

– La data de 09.12.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron.

– La data de 07.12.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron.

– La data de 02.12.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron.

– La data de 01.12.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 32.500 Ron.

– La data de 30.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 Ron.

– La data de 27.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 Ron.

– La data de 26.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 Ron.

– La data de 26.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei.

– La data de 25.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei.

– La data de 24.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 lei.

– La data de 20.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei.

– La data de 19.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 30.000 lei.

– La data de 18.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 40.000 lei.

– La data de 17.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 13.000 lei.

– La data de 16.11.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 37.000 lei.

– La data de 08.09.2009 între inculpatul Cocoș Dorin, în calitate de împrumutător și S.C. Euro Hotels International Co SRL, în calitate de împrumutat a fost încheiat un contract de împrumut pentru suma de 42.000 lei.

În calitate de deputat/ministru Udrea Elena Gabriel avea obligaţia să îşi declare averea. În declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Udrea a declarat încasarea de dividende de la această societate.

Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora

referat DNA

Din probele obținute până acum, procurorii susțin că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. Iar din declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă că Elena Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia lui Dorin Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu.

Marilena Nedelcu

Săftoiu, despre candidații PNL: Chiulangii și oameni care au tăcut, dar „au știut să vorbească cu paltonul liderului”

Deputatul PNL Adriana Săftoiu, care nu mai candidează pentru un nou mandat, comentează, într-o postare pe Facebook, listele PNL pentru alegerile parlamentare, afirmând că...

Apelul șefei medicilor de familie către populație – cel mai important lucru de făcut și principala cauză a îmbolnăvirilor

Președinta Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, face un apel către toată populația îndemnând la întărirea legăturii cu propriul medic de familie, mai...

Valul 2 de COVID. Teamă generală de colaps al sistemelor de sănătate în Europa. Situația epidemiologică la zi

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 se răspândește cu o agresivitate mai mare decât în primăvara acestui an în toată Europa și provoacă...

Cum vor fi tratați asimptomaticii. Noul ordin al lui Nelu Tătaru are și un chestionar pentru medicii de familie

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci...

Germania: Moș Crăciun aduce ”lockdown” și polițiști

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Andy Grote, ministru de interne în landul Hamburg, avertizează că autoritățile se vor asigura că regulile ce prevăd limitarea drastică întâlnirilor private...