Ce și-au spus față în față Obama și Putin

Președintele rus Vladimir Putin și cel american Barack Obama au avut un tête-à-tête, pentru prima dată după mai bine de doi ani,la Adunarea Generală a ONU.

Subiectul principal al întâlnirii de la sediul Naţiunilor Unite din New York a fost conflictul din Siria. Discuția dintre cei doi lideri mondiali a fost de o oră şi jumătate. Preşedintele Putin a spus, în conferinţa de presă organizată imediat după aceea, că discuția a fost foarte constructivă şi surprinzător de deschisă.

Avem multe în comun, dar disputele rămân.  Vă sunt cunoscute şi nu e cazul să le evocăm din nou. Dar după părerea mea, avem un teren solid de conlucrare în problemele care ne preocupă.

Vladimir Putin

Cei doi lideri au anunțat că vor avea loc contacte la nivel de experţi militari, pentru a evita eventuale conflicte între ei în Siria. Putin nu a exclus însă lovituri aeriene împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.

Din discursurile ținute la tribuna Adunării Generale a ONU, a reieșit încă o dată divergența de opinii a lui Obama și Putin față de poziția președintelui sirian, Bashar al-Assad. Astfel, americanii îl consideră un tiran, iar rușii îl văd ca singura autoritate care poate lupta împotriva Statului Islamic în regiune.

Liderul Vladimir Putin a și comentat ironic poziția americanilor și a francezilor cu privire la președintele sirian: “Am tot respectul pentru ei (n.r. președinții SUA și Franța), dar nu sunt cetăţeni sirieni, aşa că nu trebuie să se implice în alegerea liderului ţării”.

 

NICIUN COMENTARIU