21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 22:41
No menu items!

Ce se întâmplă cu inima ta când bei băuturi energizante

spot_img

 bauturi energizante

Băuturile energizante pot cauza hipertensiune şi declanşa o serie de maladii cardiace potenţial fatale, întrucât acestea cresc tensiunea arterială şi perturbă ritmul natural al inimii, afirmă autorii unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, potrivit dailymail.co.uk.

Pentru a analiza felul în care consumul de băuturi energizante influenţează starea de sănătate a inimii, savanţii au analizat datele medicale provenind de la şapte studii anterioare, dar și un eșantion de pacienţi sănătoşi, cu vârstele cuprinse între 18 şi 45 de ani.

Cercetătorii au examinat intervalele QT (un segment din ritmul cardiac) a 93 de persoane care consumaseră de curând una până la trei cutii de băuturi energizante și au descoperit că intervalul QT era cu 10 milisecunde mai lung la persoanele care au consumat acele lichide.

Intervalul QT descrie un segment din ritmul cardiac de pe o electrocardiogramă. Atunci când este prelungit, el poate să provoace un ritm cardiac neregulat, aritmii grave şi chiar să declanşeze moartea subită.

Savanţii americani au descoperit totodată faptul că presiunea sistolică, considerată cel mai important element de pe diagramele pacienţilor suferind de hipertensiune, a crescut în medie cu 3,5 puncte la pacienţii care au consumat băuturi energizante, dintr-un total de 132 de participanţi.

Studiul, coordonat de medicul Sachin Shah, profesor la Universitatea Pacific din Statele Unite, a fost prezentat la Conferinţa pentru Epidemiologie şi Prevenţie organizată recent de American Heart Association.

C.A.