13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 20:45
No menu items!

Ce schimbări au apărut în acordarea concediilor medicale

spot_img

Noile proceduri de acordare a concediilor medicale, dar şi prevederi deja existente, reiterate, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Noutăţile ţin de persoanele internate în spital care părăsesc unitatea (femei însărcinate, mame lăuze), dar şi de victimele incendiului din clubul Colectiv.

Astfel, pentru răniţii din Colectiv, s-a introdus o excepţie, certificatele de concediu medical pentru aceste persoane urmând a fi depuse şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile. La externarea din spital, chiar dacă spitalizarea a fost de numai 1 zi, se poate acorda concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, şi cel mult 21 de zile pentru cazuri excepţionale. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină şi lăuzie după a şasea lună de sarcină, durata minimă a concediului fiind obligatoriu de 42 de zile în cazul lăuzelor.

Actul normativ prevede şi schimbări pentru PFA-uri sau firmele care îşi suspendă activitatea. Astfel, persoanele fizice autorizate care au optat pentru plata contribuţiei de concedii şi indemnizaţii de 0,85% pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuţie în funcţie de situaţia reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere. În cazul în care angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea că aceste indemnizaţii se achită în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune.

S. Marinescu