luni, 23 noiembrie 2020 - 19:16

Ce riscuri ascunde alimentul cel mai căutat în sezonul estival

Coronavirusuri strâns legate de virusul pandemic, descoperite în Japonia și Cambodgia. Niciunul nu e capabil să infecteze oameni

Două congelatoare ale unor laboratoare din Asia aunt scena unor descoperiri surprinzătoare, scrie revista Nature, în premieră. Mai mulți cercetători au găsit un coronavirus...

Premierele pandemiei: OMS a dat „undă verde” unui vaccin anti-polio aflat încă în faza de studii

După o serie de rezultate pozitive din studiile clinice cu vaccinuri COVID-19, dezvoltatorii caută acum aprobări de „utilizare de urgență”, care ar putea da...

Reîncepe sau nu școala în februarie? Ministerul Educației face precizări, după declarația unui secretar de stat

Ministerul Educației vine cu precizări oficiale cu privire la modul în care va continua școala în România, după ce noul secretar de stat responsabil...

De ce sunt românii nemulțumiți de munca de acasă (Studiu)

Aproape jumătate dintre românii (48%) care muncesc de acasă apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, însă, pe de altă parte, mai...

Îngheţata industrială este un produs dezechilibrat nutriţional

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) atrage atenția că îngheţata industrială este un produs dezechilibrat nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat.

APC România a efectuat un studiu analizând 55 de sortimente de îngheţată, cu ingrediente şi arome diferite, urmărind evaluarea nivelului de informare al consumatorului prin intermediul etichetei, identificarea ingredientelor folosite la fabricarea produsului în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora, identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate şi prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătăţii consumatorului de îngheţată industrială şi prezentarea unor sugestii de consum.

Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat şi chimicale din belşug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulţi, în cantităţi mici, de 40 – 60 de grame

Conf. univ. dr. Costel Stanciu
preşedintele APC România

După evaluarea nivelului de informare al consumatorului de îngheţată industrială prin intermediul etichetei, s-a constat că la îngheţata cu ciocolată, cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1 şi 3,2 la sută, la îngheţata de vanilie, cantitatea de vanilie din produsele analizate variază între 0,03 şi 0,14 la sută, la cea cu frişcă, cantitatea de frişcă este de 0,2 la sută, în îngheţata cu lapte, cantitatea de lapte este de 12, respectiv 15 la sută, la cea cu nuci, cantitatea efectivă este de 4 la sută, în cea cu alune – 3 la sută şi în cea cu cocos – 5,5 la sută. În ce priveşte nutrienţii conţinuţi de fiecare tip de îngheţată analizată, s-a constatat că toate produsele prezintă cel puţin o declaraţie nutriţională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit. „Având în vedere faptul că în cele 55 de sortimente de îngheţată există cantităţi mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea consumatorilor nu au deprinderea necesară de a calcula cantitatea de nutrienţi asimiliată de organism în urma consumării cantităţii de îngheţată din ambalajul respectiv. Totuşi, la un număr de 28 de sortimente de îngheţată, există, în tabelul aferent declaraţiei nutriţionale, valorile corespunzătoare pentru fiecare tip de nutrient din cantitatea de produs existentă în ambalaj”, arată studiul.

Acizi grași peste limita normală

În privinţa principalilor nutrienţi, s-a constat că îngheţatele analizate prezintă valori mari de: grăsimi (în unele cazuri până la 26 grame din 100 grame produs), acizi graşi saturaţi (la unele ajung până la 19 grame din 100 grame produs, deşi American Heart Association recomandă numai 16 grame de acizi graşi saturaţi pe zi şi numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat), carbohidraţii (ating nivelul de 48 grame din 100 grame produs, în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conţine 100 ml de băutură racoritoare pe bază de cola).

Cel de-al doilea criteriu analizat, care se referă la identificarea ingredientelor folosite la fabricare în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora, specialiştii au constatat că la 67 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, primul ingredient este reprezentat de laptele fără grăsimi, iar la 13 la sută dintre acestea se precizează cantitatea de lapte degresat. Diferenţa până la sută la sută în ceea ce priveşte primul ingredient, la celelalte sortimente de îngheţată, este reprezentată de apă (22 la sută), iar restul de 11 la sută îl reprezintă zahărul şi siropul de glucoză-fructoză.

De asemenea, la 60 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, al doilea ingredient este zahăr, 13 la sută apă, iar diferenţa de 27 la sută este lapte degresat, uleiuri vegetale şi sirop de glucoză, iar la 25 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către uleiul de cocos, zahăr (24 la sută), lapte degresat, apă şi produse din zer (51 la sută).

Aditivii alimentari și problemele de sănătate

Pe de altă parte, analiza a arătat existența a 23 de aditivi alimentari în cele 55 55 de sortimente de îngheţată verificate.

Aditivii E471 şi E410 au fost identificaţi în 54 de sortimente de îngheţată, E412 în 50 de sortimente, E322 în 41, E407 în 29, E476 în 19, E330 în 11, E442 şi E150d în şapte, E460 şi E440 în şase, E468 în patru, E202, E141, E401, E477 şi E150a în două, iar E171, E417, E414, E162 şi E160c în câte un sortiment.

Specialiştii atrag atenţia că dintre aditivii alimentari identificaţi în îngheţata analizată, următorii aditivi sunt suspecţi de apariţia unor probleme de sănătate: E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, E 150d – caramel sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari, E 162 – betanină, colorant natural obţinut din sfecla roşie, poate conţine cantităţi mari de nitraţi şi produsele ce îl conţin trebuie evitate de copii, E 171 – dioxid de titan, colorant artificial (din studiile efectuate pe animale, s-a observat că ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar şi la nivelul ficatului şi s-au mai observat modificări la nivelul splinei şi rinichilor, dar şi al sistemului imunitar, fiind clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni, iar în Germania a fost interzis).

Printre aditivii periculoşi mai sunt: E 202 – sorbat de potasiu (irită pielea, ochii şi mucoasele şi poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman), E 296 – acid malic (concentraţiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece le lipseşte capacitatea de a metaboliza cantităţi mari de acid malic), E 322 – lecitine, emulgatori (deşi în general este sigur, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariţia aterosclerozei şi a infarctului), E 330 – acidul citric (distruge smalţul dentar, fiind nerecomandat copiilor celor care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree), E 407 – caragenan, agent de îngroşare (unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer şi cancer), E 410 – gumă de carruba, agent de îngroşare (poate provoca scăderea eficienţei anumitor substanţe care ajută digestia), E 412 – gumă de guar (poate provoca alergii), E 414 (poate provoca alergii şi se comportă ca o substanţă de balast), E 417 – gumă tara, stabilizator (poate provoca alergii).

Olimpia Diaconiuc

Dosar la DNA pentru achiziția containerelor COVID de la Spitalul Județean Sibiu

DNA a deschis un dosar penal legat de cumpărarea containerelor pentru pacienți COVID amenajate la Spitalul județean Sibiu și care au costat 6 milioane...

Judecător: Reintroducerea SRI în anchetele penale, o nouă dictatură

Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu,  reacţionează vehement la adoptarea tacită, recent, în Camera Deputaţilor, a propunerii legislative de modificare şi completare a Legii...

Polemică pe seama vaccinului anti-COVID între Monica Pop și Valeriu Gheorghiță

Medicul oftalmolog Monica Pop a declarat că nu se va vaccina anti-Covid, pretinzând „efectele secundare” ale vaccinului anti-COVID. Afirmaţiile medicului sunt contrazise chiar de...

Răsturnare de situație în cazul morții Părintelui Ghelasie. Poliția face precizări

Poliţiştii din judeţul Mureş au făcut unele verificări după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la decesul stareţului Ghelasie Ţepeş. Reprezentanţii Poliţiei...

Vaccinarea americanilor va începe peste două săptămâni

„În termen de 24 de ore de la aprobare, vaccinul va fi mutat și localizat în locațiile anunțate de fiecare stat”, a declarat dr....