5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:46
No menu items!

Ce riscă țările care nu vor primi numărul de refugiați impus

spot_img

Cancelarul german Angela Merkel va propune, la reuniunea Consiliului European de miercuri, o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spațiu să contribuie la securizarea frontierei externe, în timp ce la reuniunea de marți a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) Germania va susține propunerea ca țările ce nu acceptă sau nu pot să primească imigranți în baza unor cote obligatorii să plătească 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat, reprezentând costurile la care sunt supuse statele care îi preiau, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Conform unor surse guvernamentale de la Berlin, solicitarea privind contribuția comună la securizarea frontierei externe a spațiului Schengen va fi punctul cheie pe care șefa guvernului de la Berlin îl va susține la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiaților. Fără o consolidare a securității frontierei externe, zona Schengen este în pericol, au indicat sursele citate.

Dacă în prezent monitorizarea și protejarea frontierei externe a spațiului Schengen revin exclusiv țărilor ce dețin respectiva frontieră, executivul german apreciază că în contextul actualului val migrator masiv venit dinspre țările Africii, Asiei și Orientului Mijlociu formula actuală nu mai este funcțională și se impune cooperarea, coordonarea și o mai bună integrare la acest capitol între statele spațiului Schengen. Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Un alt punct important pe care cancelarul Merkel îl va susține la summit va fi „susținerea politică și economică a statelor vecine” cu Siria, principala sursă de refugiați. Esențială va fi cooperarea cu Turcia, țara ce găzduiește cel mai mare număr de refugiați sirieni (circa două milioane) și locul de unde aceștia pleacă înspre Europa, Berlinul dorind dezvoltarea unui „dialog în mod clar consolidat” cu guvernul turc. În viziunea guvernului german, discuțiile cu Ankara trebuie să aibă în vedere mai ales securizarea frontierei dintre Turcia și Grecia și găsirea unor formule consensuale pentru stabilizarea situației în Siria.

Atât Uniunea Europeană, cât și Turcia doresc încetarea conflictului armat din Siria, dar au opinii diferite asupra căilor de urmat pentru realizarea acestui obiectiv, au recunoscut sursele intervievate de EFE.

Cât despre cotele obligatorii de împărțire a migranților între statele UE, inițiativă susținută intens de Germania, sursele citate au menționat că această chestiune nu se află pe agenda summitului european, soluționarea ei revenind Consiliului JAI.

Conform acelorași surse, miniștrii de interne vor discuta posibilitatea ca statele membre care ‘temporar nu sunt în măsură’ să primească refugiați să suporte costurile întreținerii acestora în alte state din blocul comunitar. Potrivit presei germane, ar fi vorba despre o plată unică de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusă, măsură pe care guvernul german nu o consideră ca fiind o penalizare.

În mod normal, astfel de decizii în Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obținut sprijinul președinției luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificată dacă nu va fi găsită o soluție unanim acceptată, mai multe state din estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Letonia) manifestându-se împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

Emanuel Stan