19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:29
No menu items!

Ce restricții vor fi luate pentru București în Comitetul pentru Situații de Urgență

spot_img

Prefectul Capitalei a anunţat, duminică, întrunirea, a doua zi, a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după ce incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit în Bucureşti pragul de trei la mia de locuitori. Înainte de anunțul oficial, însă, ministrul Educației, Monica Anisie a prevăzut închiderea, marți, a școlilor din Capitală. Premierul a explicat, ulterior, că decizia de intrare în scenariul roșu nu poate fi evitată, dar trebuie să fie legală.

Declarații ora 13.00 – Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei

„Mâine (luni – n.r.) se întruneşte Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, după cum ştiţi el se reuneşte în 48 de ore de la momentul anunţului. Mâine ne vom reuni, vom lua măsurile pe care le-a amintit şi domnul prim ministru, măsurile nu sunt blânde, se poartă masca şi în spaţii deschise şi în spaţii închise, se închid activităţile restaurantelor, cafenelelor, tuturor unităţilor de alimentaţie publică, spectacole, jocuri de noroc, toate măsurile se vor lua mâine”, a spus duminică, Cojanu la Digi 24. El a adăugat că decizia cu privire la închiderea sau nu a şcolilor o vor lua Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, iar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă decide doar „inserarea într-un scenariu sau altul, galben sau roşu”.

Lăsând loc de intepretare cu privire la probabilitatea luării deciziei de e intrare în scenariul roșu pentru întreaga Capitală, prefectul a precizat că secretarul de stat Raed Arafat a semnat un decret prin care spitalul Colentina a urmează să fie transformat în unitate Covid, pentru a genera un plus de 3-400 de paturi ATI în București. De asemenea, asistentele și medicii din școlile aflate în scenariul roșu ar urma să fie detașați în spitalele COVID-19.

Declarațiile premierului Ludovic Orban, la sediul PNL, despre posibila carantinare a Bucureştiului: „Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie. Cert este că 14 zile după depăşirea indicelui aceste măsuri vor fi în vigoare. Repet măsurile, că acestea sunt importante şi trebuie cunoscute de cetăţeni: obligativitatea portului măştii, desfăşurarea activităţilor şcolare în sistem online şi suspendarea activităţilor în cinematografe, teatre, restaurante, cafenele”.

El a menţionat că se face o analiză privind posibile alte măsuri. Întrebat dacă CMSU Bucureşti nu trebuia să ia mai repede această decizie şi cine îşi asumă dacă luni se infectează un elev, premierul a răspuns că toate măsurile se adoptă în baza legii.

„Asta spuneţi dumneavoastră, că şcolile ar fi trebuit închise. Toate măsurile se adoptă în baza legii şi a hotărârii de Guvern. În baza legii şi a hotărârii de Guvern, termenul de transmitere a informaţiei pe care îl are DSP este de 24 de ore şi termenul pe care îl are Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de a adopta decizia şi măsurile, implementarea măsurilor, este prevăzut în hotărârea de Guvern ca un termen de maxim 48 de ore din momentul atingerii pragului de trei la mie”, a precizat Orban, adăugând:

  • Fiind vorba de o depăşire a indicelui, trebuie făcută o analiză a tuturor raportărilor de la centrele de diagnostic şi de asemenea, trebuie verificată analiza referitoare la focare, pentru că din indice se scad acele cazuri care nu sunt cazuri de răspândire în comunitate.
  • Odată ce Direcţia de Sănătate Publică a transmis către CNCI, Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectură data de… 3,02 indice nu se mai poate întoarce situaţia.
  • În municipiul Bucureşti s-au achiziţionat tabletele, au fost distribuite către Inspectoratul Şcolar şi, din câte cunoaşte, inspectoratele, inspectorii coordonatori de la nivel de sectoare fie au terminat de împărţit, fie urmează să termine de împărţit toate tabletelecare au fost achiziţionate pentru municipiul Bucureşti.
  • Bucureştiul nu este singurul oraş care e în situaţia de depăşire de trei la mie. În Alba Iulia, Târgu Mureş… Deja sunt luate astfel de decizii şi, evident, noi trebuie să ne adaptăm la orice fel de situaţie.