19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:44
No menu items!

Ce reprezintă Stonehenge?

spot_img

Ce reprezintă Stonehenge?

Cel mai important monument neolitic dedicat zeilor din Anglia, ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Construcția ansamblului Stonhenge a început undeva înainte de Christos şi se crede că iniţiatorii aveau cunoștințe în astronomie. Nu se cunoaște exact cine a construit sistemul, dar se bănuieşte că ar fi fost construit de druizi.

Teoria oamenilor de atunci era că zeul este nemuritor ca piatra și oamenii sunt muritori ca lemnul. Înainte de răsăritul soarelui, localnicii mergeau la monumentul de piatra și așteptau răsăritul soarelui, căci, dintr-o anumita poziție, lumina îmbrăca clădirea foarte frumos, iar oamenii credeau că este fapta unui zeu. Stonehenge a fost subiectul multor teorii cu privire la originea sa, variind de la arheologie la mitologie sau paranormal. Mulţi istorici au fost influenţaţi de poveştile populare supranaturale.

Unele legende susţin că vrăjitorul Merlin a pus un uriaş să construiască structura de piatră pentru el sau că le-a transportat printr-o magie de la Muntele Killaraus în Irlanda, în timp ce alţii consideră că responsabil este chiar diavolul. Potrivit cărţii lui Geoffrey, Historia Regum Britanniae, Merlin, folosindu-se de magie, a luat cercul de la locul său original din Irlanda, pentru a servi ca loc de înmormântare pentru prinţii Marii Britanii.

C.N.